Usko koetuksella

///Turun Sanomat

Tänään Brysselissä päättyvään EU-maiden keväthuippukokoukseen on ladattu paljon odotuksia. Tavoitteet uhkaavat karata käsistä – Euroopan unionista ei näillä näkymin tule vuoteen 2010 mennessä maailman kilpailukykyisintä aluetta. Kiina-ilmiö on purkautunut näkyviin rajulla tavalla saaden aikaan paniikkia. Huippukokouksen taustalla käydään katkeraa kiistaa siitä, onko EU hukkumassa säätelyyn, jota kaiken maailman ympäristöjärjestöt ja ay-liike ovat kasanneet kilpailukyvyn riesaksi. [:]

Myös väestökehityksen varjo syvenee: Euroopasta on tulossa yksinäinen vanhus, ellei maahanmuuttopolitiikassa onnistuta. Tähänastiset kokemukset Saksasta, Ranskasta ja Ruotsista eivät lisää uskoa siihen, että uuseurooppalaiset onnistuttaisiin ottamaan osaksi meidän yhteiskuntiemme elämänmenoa.

Yhtäkkiä myös terrorismi on eurooppalaistunut, laukaisten EU-maiden keskinäiset solidaarisuustakuut ennen määräaikaa. On kuitenkin ollut vain ajan kysymys, milloin juuri Espanjassa tapahtuu aikaisempaa rajumpi terrori-isku. Terroristijärjestö Etaa vastaan taistelevan konservatiivihallituksen oli helppo aluksi kiistää väitteet al-Qaidan syyllisyydestä. Manipuloinnilla on kuitenkin rajansa, ja valtaan nousi sosialistipuolue, joka ensi töikseen on kääntynyt “vanhan” Euroopan puoleen.

Espanjan vallanvaihdos on sysännyt uudestaan liikkeelle joulun alla kariutuneet perustuslakineuvottelut. Valmista saattaisi tulla kesäkuussa. Muutoin EU vaikuttaakin perin neuvottomalta ja päättämättömältä. Sanon tämän senkin uhalla, kun kuulin juuri radiosta, että optimistiset ihmiset elävät seitsemän vuotta kauemmin kuin pessimistiset.

Jäsenmaat rimpuilevat vahvan euron, budjettivajeiden ja työttömyyden kourissa, mutta eivät ole valmiita antamaan unionille sitä valtaa, jota tarvittaisiin pyrittäessä maailman kilpailukykyisimmäksi alueeksi. Paljon energiaa säästyisikin kilpailukyvyn parantamiseen, jos saataisiin aikaan yritysten sijoittautumiseen vaikuttaville veroille EU-pohjataso.

Ruotsi pääministeri Göran Persson on lausunut terävästi, ettei Viro voi kovin kauaa maksattaa verojaan muilla ja kerätä samaan aikaan maksimimäärää EU-tukia. Viro kun on liittynyt Britannian ja Irlannin joukkoon, jotka kaikki uskovat “terveeseen” verokilpailuun. Suomessa jopa kokoomus on pysynyt irti tällaisesta ideologiasta ja lieneekin nyt ottanut etäisyyttä Marjo Matikainen-Kallströmin Viron verotusta ihannoiviin puheisiin.

Keväthuippukokouksissa on tapana tutkiskella, miten hyvin kestävän kehityksen eri ulottuvuudet – taloudellinen, ekologinen ja sosiaalinen – on saatu sovitettua yhteen.

Tällä kertaa Saksa, Ranska ja Britannia ovat ehdottaneet kilpailukykykomissaarin superviran perustamisesta. Kyseessä on ikävä kyllä hyvin myyvään pakkaukseen kätketty yritys asettaa päällystakki niille komissaareille, jotka uskovat, että EU ei voi säilyä kilpailukykyisenä huolehtimatta kansalaisten sosiaalisesta suojelusta ja ympäristön tilasta, ja että näistä aloista voi jopa kehittyä unionille uusia kilpailuvaltteja.

Muun muassa tällaiseen virkaan pyrkii Paavo Lipponen. Ennen kuin häntä lähtee tukemaan, olisikin kiinnostavaa kuulla, miten hän sovittaisi nuo kestävän kehityksen ulottuvuudet yhteen.

Eduskunnan suuressa valiokunnassa on ollut vaikeuksia evästää pääministeriä huippukokoukseen, koska pyynnöstämme huolimatta hän ei suostunut toimittamaan meille asiakirjoja, joihin Suomi joutuu kokouksessa ottamaan kantaa ja joita on varmasti valmisteltu jäsenmaiden kesken kuukausien ajan.

Tällaiseen suuren valiokunnan ei pidä enää suostua – sehän muodostaa Suomen kannan. Pahinta olisi, jos syy tiedon panttaamiseen olisi se, ettei valtioneuvosto olisi osallistunut huippukokouksen päätösten valmisteluun aktiivisesti. Tähän asti olen pitänyt väitteitä Suomen otteen lipsumisesta liioiteltuina.

Kokouksessa on – muiden lähteiden mukaan – esillä peräti 57 erillistä esitystä terrorismin torjumiseksi. Englantilaisen Statewatch-järjestön mukaan näistä 27:llä ei ole juuri mitään yhteyttä terrorismiin. Sen sijaan ne ovat omiaan luomaan eurooppalaista iso veli valvoo -järjestelmää, joka muistuttaa kohta Yhdysvalloista tuttua, tietoliikennettämme tarkkailevaa Echelonia.

EU-maiden terrorismi- eli sisäasiainministerien keskuudessa on niitäkin, joiden tiedetään jo varoittaneen kansalaisvapauksia vahtivista juristeista. On todella syytä valppauteen. Muutoin myös me suomalaiset huomaamme yhtäkkiä olevamme vastustamassa terrorismia Yhdysvalloista kopioiduilla keinoilla, jotka valistuneiden käsitysten mukaan ovat pikemminkin altistaneet yhteiskuntiamme terrorismille kuin torjuneet sitä.

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja.

Facebook
Twitter
WhatsApp