Ulostie Brexit-kaaoksesta?

Brexitin alkuperäinen päivä 29.3.2019 on huomenna, mutta Brexit-kaaos sen kun jatkuu. Alkuviikosta EU:n neuvosto päätti myöntää Iso-Britannialle lisäaikaa eron valmisteluun. Uusi Brexitin takaraja on nyt huhtikuun 12. päivä, johon mennessä Ison-Britannian on osoitettava EU:lle miten se aikoo edetä.

Brittiparlamentti äänesti eilen erilaisista vaihtoehdoista tilanteen ratkaisemiseksi. Äänestettävinä olivat niin uusi tulliliitto, Norjan kaltainen suhde EU:hun kuin toinen kansanäänestyskin. Yksikään vaihtoehdoista ei saanut alahuoneen enemmistöä.

May väläytteli jopa omaa eroaan ja sai tiukimmat Brexitin kannattajat kuten Boris Johnsonin puolelleen. Silti on selvää, ettei May neuvottelemalle erosopimukselle löydy riittävää kannatusta.

Ison-Britannian parlamentilla on ensi maanantaina uusi mahdollisuus koettaa saada tie eteenpäin, mutta voimasuhteiden ei odoteta muuttuvan. Onko Brexit siis mahdoton umpikuja?

Ehkäpä ei. Alahuoneen äänestämistä vaihtoehdoista eniten kannatusta sai nimittäin toinen kansanäänestys. Koska alahuoneesta ei löytyne kannatusta Mayn sopimukselle, mutta uuden sopimuksen neuvotteleminen ei tule kyseeseen, selkein tie eteenpäin olisi antaa kansan äänestää todellisista vaihtoehdoista: Mayn sopimuksesta tai Brexitin peruuttamisesta. Tällainen kansan päätös olisi myös sellainen demokraattinen ratkaisu, joka täyttäisi EU:n ehdot lisäajalle.

Facebook
Twitter
WhatsApp