Tuomiojan perusteltava pakotekantansa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on vahvistanut julkisuuteen kantansa, että EU:n ei tule vielä ryhtyä uusiin taloudellisiin pakotteisiin Venäjää vastaan.

Ottamatta kantaa siihen, miten hyödyllistä Suomen erottautuminen tällä kysymyksellä EU:ssa on, haluan kysyä ulkoministeri Tuomiojalta, mihin hänen kantansa pakotteiden lykkäämiseen perustuu. Oletettavasti taustalla on optimistinen käsitys tulitauosta sekä Ukrainan ja Venäjän presidenttien viime perjantaina Minskissä hyväksymän sopimuksen toimeenpanosta.

Tulitauon lisäksi sopimuksessa on 11 muutakin kohtaa. Mitä konkreettisia todisteita ulkoministeri näkee edistymisestä niissä? Onko puolueetonta näyttöä esimerkiksi Venäjän armeijan vetäytymisestä? Mitä takeita on siitä, että sopimus väliaikaisen itsehallinnon myöntämisestä Luhanskin ja Donetskin alueille lopultakaan kunnioittaa Ukrainan alueellista yhtenäisyyttä, kun sitä täsmennetään?

Avoimia kysymyksiä on paljon. On tärkeää, että Suomen ulkoministeri kertoo perustelunsa kannalleen, joka herättää myös kansainvälistä kiinnostusta. On voitava luottaa siihen, että Suomella on näin tärkeässä asiassa vain yksi kanta.

Facebook
Twitter
WhatsApp