TTIP-temppuilua täysistunnossa

Eilen saimme tietää, että parlamentin TTIP-mietinnöstä ei äänestetäkään tässä täysistunnossa. Mietintöön oli tehty yli 200 tarkistusta ja/tai kohta kohdalta –äänestyspyyntöä. Parlamentin puhemies käytti oikeuttaan lähettää tarkistukset takaisin kansainvälisen kaupan valiokuntaan.

Äänestyksen lykkäyksen jälkeen alkoi keskustelu siitä, lykätäänkö myös aamulle varattua täysistuntokeskustelua. Pyynnöt asialistan muuttamiseksi voidaan tehdä 24 tuntia aikaisemmin ja se aikaraja oli jo mennyt. Puhemies Schultz (S&D) toi asian äänestettäväksi tänä aamuna.

Äänestys keskustelun siirtämisestä oli tiukka: 183 puolesta, 181, vihreät mukaan lukien vastaan (37 tyhjää). Äänestyksen voitti nukkuvien meppien puolue, sillä 401 meppiä ei ollut paikalla lainkaan.

Parlamentin työjärjestyksen mukaisesti voidaan vedota teknisiin sääntöihin eli tarkistusten suureen määrään. Silti tämä osoittaa lähinnä sen, että TTIP:in tai ainakin ISDS:n kannattajat ovat paniikissa. Konservatiiviryhmä EPP ja S&D ovat laskeneet tarkkaan ääniä. On vaikuttanut, että tulossa olisi “väärä” tulos, joten äänestysten siirtämiseksi olevat keinot otettiin käyttöön.

Yksi Brysselin päämedioista Politico-lehti totesi, että sekä parlamentti että TTIP:n kannattajat ovat nolanneet itsensä tällä tempulla. ISDS:n kannattajien pelon ja epävarmuuden voi haistaa ilmassa. Tämä voi auttaa TTIP-kriittisten kampanjaa. Toisaalta aikalisä saattaa toimia myös konservatiivien eduksi, sillä he varmasti vielä lisäävät kierroksia ison rahan lobbauskoneistoonsa. Kannattaakin varautua siihen, että lähiviikkoina kuulemme paljon TTIP-lobbausta.

Valiokunnassa ei enää äänestetä varsinaisista tarkistuksista, vaan siitä, mitkä niistä viedään täysistuntoon äänestettäväksi. Siihen tarvitaan valiokunnan 41 jäsenestä vähintään kymmenesosan kannatus.

TTIP-tarkistukset voitaisiin käsitellä jo ensi viikon kansainvälisen kaupan valiokunnassa, ellei puhemies Schulz ja hänen puoluetoverinsa valiokunnan puheenjohtaja Lange keksi muodollista syytä lykätä sitä edelleen.

Seuraava täysistunto on heinäkuussa. Jos taas poliittista tahtoa löytyy, jo ennen heinäkuun täysistuntoa, TTIP:istä on mahdollista äänestää juhannuksen mini-istunnossa. Tiukat äänestysluvut ja S&D:n ja EPP:n ilmiselvä halu löytää asiassa sekä konservatiiveille että sosialisteille kelpaava muotoilu voi johtaa siihen, että parlamentin TTIP-kannasta tulee lopulta vesittynyt ja ympäripyöreä kompromissin kompromissin kompromissi.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp