Tshernobyl 30 vuotta sitten

Huhtikuisena päivänä 30 vuotta sitten seurasin  Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuutta Suomi-lehden toimittajan silmin. Tässä muutama poiminta silloisesta jutustani Miten vallalla säteilee.

“Puhelinuutiset kertovat, että jossakin Neuvostoliitossa on tapahtunut vakava ydinvoimalaonnettomuus. Taisi jäädä se viidennen ydinvoimalan tilaaminen ainakin tuonnemmas, todetaan.”

“Mutta mitään vaaraa ei ole, kertoo lehdessä säteilyturvakeskus.”

“Kaupunginvaltuutettuna päätän kysäistä Helsingin säteilyvalvonnasta vastaavan terveysviranomaisen käsitystä tilanteesta….”Tarvetta toimiin ei ole. Tärkeintä on, ettei tehtäisi tästä nyt numeroa”.”

“2.5. säteilyturvakeskuksesta sanotaan, että kengät olisi hyvä “jättää eteiseen”. Sadevettä ei saa käyttää. 5.5. viestitetään, että lasten tulisi välttää kuralammikkoleikkejä ja hiekan syömistä. Ei maidonkäyttörajoituksia, vaikka jodipitoisuudet ovatkin nousussa…10 päivää saasteen saapumisen jälkeen 7.5. virkamiestyöryhmä antaa ensi kertaa paperilla suosituksia sadevedestä, lätäköissä leikkimisestä, luonnosta kerättyjen ruoka-aineiden syömisestä, avomaavihannesten kylvämisestä, lehmien pitämisestä sisällä ja suojautumisesta kyntötöissä.”

“Lapseni perhepäivähoitajan ohjaaja tiedustelee puhelimitse, pitääkö lasten ulkonaoloa sateella jotenkin rajoittaa. Vastaus: Eiväthän lapset yleensäkään oleskele sateella ulkona.”

“IVO:n Antti Ruuskanen: Teollisuus on huolestunut siitä, mistä saadaan halpaa sähköä 1990-luvun tarpeeseen. Perusvoima Oy:n mukaan ydinvoima on edullisin tapa tuottaa sitä. Olisi suuri vahinko, jos ydinvoiman tuotannon lopettaisi sellainen maa kuin Suomi, jossa ydinvoima on varmaa.”

“Säteilyturvakeskuksen edustaja: “STUKin asia ei ole tehdä energiapolitiikkaa, vaan estää säteilyn haitat. 4-5 vuoden päästä onnettomuus ei ehkä enää muodosta negatiivista elementtiä energiapolitiikkaan.”

“Säteilyturvakeskuksen ylijohtaja (IS 27.5.1986): “Vakavasti otettavat asiantuntijat ovat pitäneet suuriakin ydinvoimaonnnettomuuksia mahdollisina, muttei kovin todennäköisinä.” …”Tekniikka vaatii uhrinsa.”

Seuraavan ydinvoimalan, Olkiluodon tilaamisen olisi luullut jäävän siihen. Kaikkien viivästymisten ja valtavien tappioiden jälkeen voitaisiin jo todeta, että on vaihtoehtojen aika.

Facebook
Twitter
WhatsApp