Totuus CIA-lennoista esiin

Useat EU-maat, muun muassa Puola, Romania ja Liettua, ovat osoittautuneet 2000-luvulla osallisiksi CIA:n salaisten pidätyskeskusten ylläpitämiseen omissa maissaan sekä terrorismista epäiltyjen vankien kuljettamiseen niissä kidutettaviksi. Suomi ei ole epäiltyjen joukossa, mutta Amnestyn uusi raportti teki vuonna 2004 Helsinki-Vantaan kentällä kuvatuista salaperäisistä lentokoneista taas ajankohtaisen kysymyksen.[:]

Vuonna 2004 Borgåbladetin valpas toimittaja oli kuvannut Helsinki-Vantaan kentällä koneita, joiden hän väitti hoitavan CIA:n vankikuljetuksia. Melkoinen skuuppi pieneltä lehdeltä! Pyysin silloin kansanedustajana ulkoministeri Erkki Tuomiojaa selvittämään asiaa. Diplomaattiset sopimukset kuitenkin estivät Suomen viranomaisia saamasta pyytämäänsä tietoa. Yhdysvaltain lähetystön mukaan koneet hoitivat tavanomaisia tarvikekuljetuksia.

Sittemmin paljastui, että Liettuassa oli toiminut CIA:n salainen pidätyskeskus vuosina 2001-2006. Kaikkien yllätykseksi maan viranomaiset alkoivat tutkia asiaa ja myönsivät joulukuussa 2009 pidätyskeskusten olleen olemassa. Maan valtakunnansyyttäjänvirasto aloitti rikostutkinnan tammikuussa 2010 – ja lopetti sen vuosi myöhemmin valtakunnansalaisuuksiin vedoten. Uudessa raportissaan Amnesty vaatii Liettuaa avaamaan tutkinnan uudestaan. Samalla Amnesty vaatii Suomea hankkimaan tiedot vuonna 2004 Helsinki-Vantaalle suuntautuneista epäselvistä lennoista.

Euroopan parlamentti vaati jo vuonna 2007, että EU:n ja sen jäsenmaiden on selvitettävä osuutensa CIA:n vankikuljetuksiin ja salaisiin pidätyskeskuksiin. Uutta tietoa jäsenmaiden, muun muassa juuri Liettuan, osallisuudesta on sittemmin saatu, mutta EU vain vaikenee.

Ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtajana järjestin viime talvena onnistuneen kuulemistilaisuuden, jonka nojalla saimme tehtyä päätöksen, että parlamentin sisäisestä turvallisuudesta vastaava LIBE-valtuuskunta ryhtyisi uudestaan käsittelemään asiaa yhteistyössä kanssamme viimeistään alkuvuonna 2012. (Tämä oli yksi syy siihen, että lähtöni Brysselistä ei ollut itsestään selvä.)

Tiedot salaperäisistä lennoista Helsinki-Vantaalle voivat auttaa selvittämään EU-valtioiden häpeällisimpiä ihmisoikeusloukkauksia, jotka jatkuvasti nakertavat koko unionin ihmisoikeuspolitiikan uskottavuutta. Nyt punnitaan, onko diplomaattien toimilla vahvempi suoja kuin ihmisoikeuksilla.

(Telsti on julkaistu myös Vihreässä blogissa 30.9.2011)

Facebook
Twitter
WhatsApp