Tolkkua ydinvoimalakilvoitteluun

Kansanedustaja Heidi Hautala (vihr.) osallistui eilen Porissa SuomiAreenassa Vihreän sivistysliiton keskusteluun Itämeren alueen energiapolitiikasta.

Suomessa on aika havahtua uuteen energiatodellisuuteen, jossa kansainvälistyvien sähkömarkkinoiden tarpeet mitätöivät kansallisen energiapolitiikan. Vahvin osoitus tästä on saksalaisen energiajätti EON-in pyrkimys ryhtyä tuottamaan ydinsähköä Suomessa keskieurooppalaisille kuluttajille.

Suomesta on tullut läntisen Euroopan porsaanreikä, kun ydinvoima ei alan ponnisteluista ole tehnyt muualla uutta läpimurtoa.

– Ydinenergialain keskeinen vaatimus “yhteiskunnan kokonaisedun” arvioinnista näyttäytyy kokonaan uudessa valossa kansainvälistyvillä sähkömarkkinoilla. Pääministeri Vanhanen ja kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen ovatkin toppuutelleet yhtiöiden ja kuntien kilpajuoksua uusien ydinvoimaloiden rakentamiseksi ja todenneet, että Suomen ei ole syytä hakeutua ydinsähkön viejäksi, saati sitten Euroopan ydinvoimaparatiisiksi, Hautala muistuttaa.
On viipymättä selvitettävä ydinenergialain soveltuvuutta tilanteessa, jossa sähkö siirtyy yhä helpommin yli valtioiden rajojen, Hautala esittää.

Hallitukselle ja eduskunnalle jää nykyisessä marssijärjestyksessä lähinnä kumileimasimen tehtävä, vaikka energiapolitiikan lähtökohdat vaatisivat aikaisempaa vahvempaa poliittista strategiaa.

 Ylikansalliset yhtiöt kuten Fennovoima Oy voivat käynnistää ydinvoimalahankkeen, kunhan vain löytävät isäntäkunnan Suomesta.

– Suomalaiset kunnat ovat kirjaimellisesti korkeammassa johdatuksessa kilvoitellessaan kuudennesta ydinreaktorista. Ei voi olla tarkoituksenmukaista, että Simon kirkkoherra on Suomen merkittävin energiapoliitikko lausuessaan ydinvoiman olevan osa Jumalan luomistyötä. Energiaparatiisiin onkin hiipimässä käärme, Heidi Hautala päivittelee.

Facebook
Twitter
WhatsApp