Maksutietojemme virta CIA:lle uhkaa jatkua kaikessa hiljaisuudessa
Monikaan suomalainen ei tiedä, kuinka helposti Yhdysvaltain viranomaiset pääsevät käsiksi EU:n kansalaisten, siis myös suomalaisten maksutietoihin. Avainasemassa on monelle kansainvälisestä pankkiasioinnista tuttu kirjainyhdistelmä SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Kyseinen yhteenliittymä hallinnoi maailmanlaajuisesti pankkisiirtoihin liittyvää viestiliikennettä.[:]
Vuonna 2006 New York Times paljasti, että Yhdysvaltojen viranomaiset, kuten CIA, pääsivät SWIFT-järjestelmän tietoihin osana terrorismin rahoituksen vastaista ohjelmaansa. Sittemmin EU:n ministerineuvosto on neuvotellut salamyhkäisesti tietojensiirron Atlantin yli mahdollistavia sopimuksia, joita muiden muassa Euroopan tietoasiainvaltuutettu on kritisoinut kansalaisten perusoikeuksien uhraamisesta niin sanotun turvallisuuden nimissä.
11.marraskuuta Wikileaks-sivustolle vuoti uusi sopimusluonnos, jonka perusteella tietojen luovuttamista Yhdysvaltoihin jatkettaisiin tammikuun loppuun 2011 asti. Sopimus on valmisteltu täysin salassa Euroopan parlamentilta ja ennen kaikkea kansalaisilta. Paljastuneet tiedot sopimuksesta ovat syystäkin etusivun uutinen esimerkiksi saksankielisessä Euroopassa.
Luonnos on lepsuudessaan häkellyttävä. Sen ehdot mahdollistavat esimerkiksi tietojen luovuttamisen ilman tuomioistuimen päätöstä. Lisäksi sopimus sisältää puutteelliset mahdollisuudet yksilöiden valituksille heidän oikeuksiaan loukkaavista tietopyynnöistä. Sopimus mahdollistaisi myös sen, että USA voisi siirtää tietoja edelleen kolmansille maille.
Neuvostolla, eli EU:n jäsenvaltioiden hallituksilla, on marraskuun loppuun aikaa allekirjoittaa sopimus. Maiden on päästävä yksimielisyyteen. Lissabonin sopimuksen voimaantultua 1.12. parlamentista tulee oikeus- ja sisäasioissa neuvoston kanssa pysyvästi tasavertainen toimija. Neuvotteluista vuotaneiden tuoreiden tietojen mukaan aiemmin vastaan haranneet Suomi ja Ranska ovat jo taipuneet; sopimuksen estyminen on enää Saksasta ja Itävallasta kiinni. Sopimuksen solmiminen 30.11., viimeisenä mahdollisena päivänä olisi asiaton menettelytapa parlamenttia ja kansalaisia kohtaan.
Kansalaisten pankkitiedot ovat väärinkäytöksille altista dataa, jota ei tulisi voida luovuttaa EU:n ulkopuolelle kuin aivan poikkeuksellisissa tilanteissa, yksityisyydensuoja tarkasti huomioiden. Ainakaan tällaisista asioista ei tulisi sopia kansalaisten selän takana, kuten nyt uhkaa tapahtua. Asiasta vaikeneminen suomalaisessa keskustelussa olisi hyvin valitettavaa.
Neuvoston vuotanut sopimusluonnos löytyy osoitteesta
https://hhautala.demo.site/wp-content/uploads/2009/11/swift-draft.pdf