Suuryritysten verovälttelyä kitkevän lain torppaaminen on pettymys

Suuryritysten verovälttelyä suitsiva lainsäädäntöesitys on edelleen jumissa EU:n kilpailukykyneuvostossa. Päätös on pettymys, sillä vain yhden pienenkin maan tuki olisi riittänyt lain etenemiseen.

Jäsenmaiden enemmistö päätti vetää tukensa tehokkailta keinoilta, joiden avulla voidaan puuttua verovälttelyyn. Maakohtaista veroraportointia koskeva lainsäädäntöesitys on siis edelleen jumissa neuvostossa.

Oikeudenmukainen verotus ja kestävä talous toistuvat ministerien juhlapuheissa, mutta päätöksenteon hetkellä moni maa antaa tukensa aggressiivista verosuunnittelua harjoittaville suuryrityksille ja veroparatiiseille. Tämä on häpeällistä!

Seuraavat jäsenmaat kannattivat etenemistä maakohtaisessa veroraportoinnissa: Espanja, Tanska, Italia, Hollanti, Romania, Belgia, Ranska, Portugali, Kreikka, Liettua, Slovakia, Puola ja Bulgaria.

Seuraavat jäsenmaat torppasivat maakohtaisen veroraportoinnin etenemisen:
Luxemburg, Latvia, Slovenia, Irlanti, Viro, Itävalta, Ruotsi, Tsekki, Unkari, Malta, Kroatia ja Kypros.

Suomi toimi kokouksen puheenjohtajana, eikä sen takia osallistunut keskusteluun, mutta kannattaa lakiesitystä. Iso-Britannia ja Saksa eivät ilmaisseet kantaansa.

Haluan kiittää Suomea, joka yrittää parhaansa mukaan viedä maaliin tätä tärkeää lakia sekä niitä maita, jotka olivat valmiita lisäämään avoimuutta yritysten verojalanjäljestä. Tarina ei pääty tähän, vaan työ avoimuuden puolesta jatkuu!

Facebook
Twitter
WhatsApp