Sorokavitsa – 40 päivää Annan kuolemasta

Sain tänään seuraavan viestin: Tänään on muuten sorokavitsa, iso muistojuhla ortodoksiassa – 40 päivää Annan kuolemasta – tsarstvo ej nebesnoje!

Jukka

Viimeiset 40 päivää ovat olleet hyvin erikoisia, ikkuna vaikuttaa Venäjään on ollut auki ennennäkemättömällä tavalla. Suru on myös yhdistänyt. Annan ystävät Suomessa ovat koonneet voimansa järjestääkseen lukuisia tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa on keskusteltu Venäjän kehityksen huolestuttavista piirteistä.

Saimme koolle jopa 3000 ihmistä hiljaiseen kynttilämielenosoitukseen Tehtaankadulle vain vuorokausi Annan murhan jälkeen. Paikalla olleet ovat kertoneet, miten ainutkertainen tuo tapahtuma oli. Musiikkivideo Kerkko Koskisen sävellyksestä Annan muistolle kuvaa tunnelmaa hyvin.

Metropoliitta Ambrosiuksen myötävaikutuksella Helsingissä pidettiin ruotsin- ja suomenkieliset ortodoksiset sielunmessut Annan muistoksi 13. ja 16.10. Vaikuttavaa.

Tämän jälkeen järjestettiin mielenosoitus Lahdessa EU:n epävirallisen huippukokouksen merkeissä 20.10. Poliisi oli vastoin kaikkia ennakkopuheita sijoittanut kaikki eri mielenosoitukset yhteen sumppuun Sibelius-talon lähellä olevan asuinalueen parkkipaikan taakse – mistä Vladimir Putin, Tarja Halonen ja muut EU-johtajat eivät varmasti nähneet Annan kuvia ja kynttilöitä. Järjestöt esittivät vetoomuksen, joka löytyy rtf-muodossa Rauhanpuolustajien kotisivulta. – Itse juutuin kaiken lisäksi autokyytiin, joka katkesi tiesulkuun: koko Lahden moottoritien pohjoiseen johtava suunta oli kiinni Kehäkolmoselta aina Lahteen saakka, kun Putin saapui Halosen kanssa. Saimme silti aikaan intensiivisen keskustelutilaisuuden Teatteri Vanhassa Jukossa noin kolmenkymmenen lähinnä nuoren lahtelaisen kanssa.

Ensi viikon perjantaina 24.11. Helsingissä pidetään EU-Venäjä huippukokous. Kokouksen yhteydessä järjestetään useita oheistapahtumia, joissa on mahdollisuus tavata venäläisiä ihmisoikeuksien, demokratian ja ympäristön puolustajia ja pohtia, mitä voimme tehdä jotta he voisivat nauttia kansalaisten perusoikeuksista ja ilmaista pyrkimyksiä vailla pelkoa ja vainoa. Itse esitän avauspuheenvuoron Suomen PEN:in järjestämässä tilaisuudessa Ihmisoikeudet ja demokratia Venäjällä.  Symposium pidetään torstaina 23.11. klo 14-16 Helsingin Yliopiston Porthanian  salissa IV, tervetuloa paikalle!

Sanon aina, että Venäjän asia on meidänkin asiamme. Koetamme pitää huolen siitä, että EU-johtajat eivät ole unohtaneet velvollisuuttaan muistuttaa Putinia tästä.

Facebook
Twitter
WhatsApp