Sopimattomia eturistiriitoja

Paavo Lipponen jatkoi lauantain Helsingin Sanomien mielipidesivulla väittelyä minun ja Satu Hassin kanssa “vihreiden leimaamiskampanjasta”. Hän peräsi edelleen vastauksia samoihin kysymyksiin, joilla hän halusi jo alunperin siirtää keskustelun puhemiehen asemasta energiapolitiikan “faktoihin”, Euroopan ydinvoimateollisuuden esittämien tietojen paikkansapitävyyteen.

Useimmissa maissa parlamenttien puhemiehet pysyttelevät poliittisten kiistojen yläpuolella ja nimenomaan edustavat koko parlamentin ääntä. Riitta Uosukainen oli viimeisen päälle tällainen puhemies. Toivoisin, että eduskunnan seuraava puhemies olisi Lipposen ja Uosukaisen hybridi: korrekti eduskunnan ääni, jolla voi olla päivänpolitiikan yläpuolella liikkuvia mielipiteitä vähän niin kuin presidentillä.

Esittäessään kuulussa Varsovan puheessaan ydinvoimateollisuudelta omaksumansa kannan, että EU:ssa ydinvoiman osuus nostettaisiin 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, puhemies Lipponen meni hallituksen ja eduskunnan oman päätöksenteon edelle. Vaikka hän olisi ottanut kantaa itselleni mieluisien uusiutuvien energialähteiden tavoitteeseen, olisi korrektia odottaa eduskunnan kantaa. Puhemieshän ei itse osallistu eduskunnan päätöksentekoon.

Hollantilainen EU-lobbausta selvittävä CEO (Corporate Europe Observatory) -järjestö sai Suomessa mukavasti huomiota osakseen, kun olime kertoneet saaneemme siltä apua puhemiehen ydinvoimapuheiden alkuperän selvittämiseen. Hiljattain Brysselistä uutisoitiin, että energiakomissaari Andris Piebalgsin neuvonantajana toiminut entinen saksalainen europarlamentaarikko Rolf Linkohr (sd.) oli saanut tehtävästään potkut eturistiriitojen vuoksi CEO:n antamien tietojen perusteella. Linkohrin kerrottiin työskennelleen kahden energiayhtiön
johtotehtävissä.

EU-lobbauksesta jotain tietävänä olen hyvin iloinen, että komissiossa ollaan tarkkoja tällaisista sopimattomista eturistiriidoista. CEO tekee todella tärkeää työtä päätöksenteon avoimuuden ja läpinäkyvyyden puolesta. Omat rahoittajansa – yleishyödyllisiä järjestöjä ja säätiöitä kaikki – se julkistaa jotta eläisi omien oppiensa mukaan.

Näin vaalien aikaan on tärkeää korostaa vaalirahoituksen avoimuutta demokratian puolustamisessa. Vihreät ovat sitoutuneet julkistamaan jokaisen yli tonnin lahjoittajan – jos siis vaikka tuulivoimateollisuudelta tulisi rahaa, se olisi kaikkien nähtävissä.

Moni näki varmaan lauantain Hesarissa vihreiden koko sivun ilmoituksen “Olipa kerran neljä vuodenaikaa…” Olen ylpeä voidessani kertoa, että tähän vaalityötämme tukevaan lehti-ilmoituskampanjaan on saatu mittava lahjoitus – yksityishenkilöltä. Hän on hämeenlinnalainen lastenlääkäri Markus Rimón. Kiitos, Markus!

Facebook
Twitter
WhatsApp