Kehitysministeri Heidi Hautala pitää tärkeänä sitä, että Suomi tukee Somalian kehitystä. Hautala osallistui eilen Somalian kehitystä koskevaan korkean tason keskusteluun Brysselissä. Suomi ilmoitti kansainvälisessä konferenssissa kaksinkertaistavan apunsa Somaliaan jo ensi vuonna.
– Erityistä kiinnostusta herätti yhteistyömme Suomen somalien kanssa. Olemme voineet tukea Kansainvälisen maahanmuuttojärjestön IOM:n toteuttamaa kehitysyhteistyötä, jossa terveysalan koulutuksen Suomessa saaneet somalit kouluttavat terveydenhoitohenkilöstöä Somalimaassa ja Puntmaassa, Hautala kirjoittaa Vihreiden blogissa.
Hautala korostaa, että hauraiden valtioiden kanssa toimimisessa on enemmän riskejä, ja ne onkin tiedostettava. Suurin riski olisi kuitenkin jättää ne oman onnensa nojaan.
Koko tekstin voi lukea alta sekä osoitteesta:
http://www.vihreat.fi/blogit/heidi-hautala/somalian-kehitys-ansaitsee-tukemme[:]
Somalian kehitys ansaitsee tukemme
Maailmassa on noin 50 valtiota, joita voidaan kutsua hauraiksi. Ne ovat useimmiten sodan runtelemia, ja myös valtio saattaa olla tuhoutunut tai toimintakyvytön. Yksi näistä maista on Somalia, jonka tulevien vuosien
kehitystä koskevaan korkean tason keskusteluun osallistuin eilen Brysselissä.
Somalia on Suomelle hauraista valtioista läheisin, sillä maamme väkilukuun suhteutettuna somalidiaspora on kansainvälisestikin suuri, 14 000 ihmistä. Moni vielä muistaa, miten suuri oli hämmästys, kun Helsingin Eteläsatamaan saapuivat ensimmäiset somalipakolaiset vuonna 1991.
Kävin viime vuonna Keniassa Kakuman pakolaisleirillä, jonne sinnekin ensimmäiset somalit, nyt yhteensä 90 000 henkeä, pakenivat samaan aikaan. Leiri on vakiintunut uomiinsa, eikä sen asukkaille ole tiedossa mitään muuta tulevaisuutta.
Kaksikymmentä vuotta – niin erilaista elämää.
Suomella on siis erityinen syy auttaa Somaliaa, jossa 20 vuoden katkoksen jälkeen on pystytty aloittamaan valtion rakentaminen. Mogadishu voi olla vielä raunioina, mutta arkielämä palaa vähitellen. Toivottavasti myös laajan maan kaukaisempiin osiin, joissa Al-Shabaabin terroristien tiedetään piileskelevän.
Brysselissä pidetyssä kansainvälisessä Somalia-konferenssissa ilmoitin Suomen kaksinkertaistavan apunsa jo ensi vuonna. Erityistä kiinnostusta herätti yhteistyömme Suomen somalien kanssa. Olemme voineet tukea
Kansainvälisen maahanmuuttojärjestön IOM:n toteuttamaa kehitysyhteistyötä, jossa terveysalan koulutuksen Suomessa saaneet somalit kouluttavat terveydenhoitohenkilöstöä Somalimaassa ja Puntmaassa.
Kansainvälinen yhteisö on nyt Brysselissä tehnyt Somalian hallituksen kanssa sopimuksen, jolla kumpainenkin sitoutuu toimimaan uudella tavalla, pyrkien välttämään perinteisen kehitysavun heikkoudet. Avunantajat lupaavat toimia hyvässä yhteistyössä keskenään ja kanavoida apunsa Somalian omien kehitystavoitteiden mukaisesti sen instituutioiden kautta. Tämä on omiaan rakentamaan somalien luottamusta hallituksen kykyyn taata heidän tarpeensa. Somalia puolestaan sitoutuu toimimaan avun perille saattamiseksi läpinäkyvästi ja keskittymään olennaisiin tehtäviin.
Hauraiden valtioiden kanssa toimimisessa on enemmän riskejä, ja ne onkin tiedostettava. Suurin riski olisi kuitenkin jättää Somalia, Myanmar ja Afganistan oman onnensa nojaan. Siksi Suomenkin kehitysyhteistyö liikahtaa hauraiden valtioiden suuntaan. Harkitusti.