Siviilipalveluksen kesto on rankaisu

Euroopan parlamentin jäsenet Heidi Hautala ja Matti Wuori

SUOMEN SIVIILIPALVELUSJÄRJESTELMÄ RANKAISEE ASEISTAKIELTÄYTYJIÄ

Belgian ulkomaalaisvirasto hylkäsi tammikuun 16. päivänä suomalaisen totaalikieltäytyjä Jussi Hermajan turvapaikkahakemuksen. Hermaja jätti turvapaikkahakemuksensa Brysselin pakolaisasiainvirastoon lokakuussa 2001. Syynä hakemuksen jättämiselle oli se, että kieltäydyttyään siviilipalveluksesta Suomessa Hermaja oli tuomittu 197 päivän ehdottomaan vankeuteen. [:]

Heidi Hautala ja Matti Wuori korostavat, että tapaus on tuonut suomalaisia aseistakieltäytyjiä koskevan epäkohdan kansainväliseen tietoisuuteen. Hautala ja Wuori katsovat, että Suomen siviilipalvelusajan pituus on rangaistusluontoinen ja toivovat, että aseistakieltäytyjien vangitsemisesta luovuttaisiin. Myös Amnesty International on kampanjoinut suomalaisten totaalikieltäytyjien puolesta. Suomi on ainoa Euroopan unionin jäsenmaa, jossa on tällä hetkellä mielipidevankeja. Jussi Hermaja on ilmoittanut halustaan palata Suomeen, jos siviilipalvelusaika lyhenee.

Jyväskyläläinen opiskelija Jussi Hermaja oli anonut siviilipalvelusta kesäkuussa 1998, kun hän pasifistina kieltäytyi perinteisestä varusmiespalveluksesta. Vuotta myöhemmin hän kieltäytyi myös siviilipalveluksesta sen kohtuuttoman pituuden vuoksi. Siviilipalveluksen kesto Suomessa on tällä hetkellä 13 kuukautta eli yli puolet pidempi kuin armeijan yleisin palvelusaika (6kk). Ilmoitettuaan totaalikieltäytymisestään, Hermaja aloitti runsaan kahden vuoden oikeuskamppailun, joka lopulta johti vankilatuomioon kesällä 2001. Tässä tilanteessa Hermaja päätti anoa turvapaikkaa Belgiasta, joka ainoana EU-maana käsittelee poliittiset turvapaikkahakemukset yksilöllisesti, riippumatta siitä tulevatko hakijat “turvallisista” vai “muista” maista.

Turvapaikanhaussa Hermajaa ovat avustaneet belgialaiset rauhanaktivistit, jotka ovat järjestäneet hänelle mm. lakimiehen. Hermajan ensimmäinen turvapaikkahakemus hylättiin lokakuussa ja tammikuun 16. päivänä ulkomaalaisvirasto hylkäsi hänen valituksensa. Hermaja aikoo näillä näkymin valittaa ulkomaalaisviraston päätöksestä.

Lisätietoja:

Heidi Hautala + 32 (0)2 284 5446 (Bryssel) ja 09-667 921 (Helsinki)

Matti Wuori +32 (0)2 284 5376 (Bryssel) ja 09-454 2850 (Helsinki)

Facebook
Twitter
WhatsApp