Sipoon kaappaus

///Turun Sanomat

Kotimaan kuumimpia kesäkeskusteluja on käyty Helsingin “sotaretkestä” itäiseen naapurikuntaansa Sipooseen. Kyseisen kunnan asukkaat ovat täyttäneet mielipidepalstat tuohtumuksellaan. Sympatiaani eivät ole saaneet ne, jotka torjuvat metron toteamalla, että “kaikilla on täällä kaksi autoa”. Olisi petos tulevia sukupolvia kohtaan uskotella, että jatkossakin voidaan kaavoittaa kahden auton varaan.[:]

Sen sijaan olen huolestunut tavasta, jolla Sipoon kunnan rajoista päätetään. Kehitteillä on ennakkotapaus, jonka seuraukset muille väkisinkin kasvaville kaupunkiseuduille ovat suuret. Kehotan valppauteen.

Helsinkihän on onneksi vasta pyytänyt valtioneuvostoa siirtämään kuntarajaa. On ihan ymmärrettävää, että pääkaupungin valtuuston kunnianarvoisa puheenjohtaja joutui hieman höynäyttämään yleisöä, jotta ykkösluokan tulenarassa asiassa ylipäätään saatiin aikaan valtuuston päätös. Mutta se mitä tästedes seuraa, vaatii roppakaupalla päivänvaloa ja yhteistä pohdintaa

Kuntaministeri Hannes Mannista (kesk) on kiitettävä draaman sysäämisestä liikkeelle. Pääkaupunkiseudun ongelmat huusivat ratkaisuja monen hallituksen ajan, mutta vasta ponteva ministeri Perä-Pohjolasta ilmoitti, että nyt pitää alkaa tapahtua. Jos eivät kaupungit pystyisi vapaaehtoisesti tiivistämään yhteistyötään, ne pakotettaisiin siihen lailla.

Seudun kaupungit polkaisivatkin liikkeelle aikaisempaa vakuuttavamman yhteistyökuvion. Mannisen giljotiini tepsi, eikä lakiesitys lähtenyt ministeriön internet-sivuilta eteenpäin.

Helsingin Sipoon-operaatio on osa samaa dynamiikkaa, jota vielä sinänsä alkuaskeliinsa juuttunut kunta- ja palvelurakenneuudistus vauhditti. Sipoossa myönnettiin salaman nopeasti, että entiseen hiljaiseloon ei ole paluuta. Maantieteellehän ei kukaan voi mitään.

Kunnanvaltuuston hätäsuunnitelman mukaan tullaan kaavoittamaan asuntoja jopa 40000 asukkaalle – omien rajojen sisäpuolelle. Myös maakuntaliitossa on yhtäkkiä haluja tarkistaa Itä-Uudenmaan kasvutavoitteita ylöspäin.

Olen uusmaalaisia edustavana kansanedustajana kesän mittaan mietiskellyt, rajoittuuko sipoolaisten osallistuminen mielipidesivuille kirjoittamiseen ja kuppilassa purnaamiseen. Ihan normaaleistakin kuntaliitoksista on tullut tavaksi järjestää neuvoa-antava, käytännössä sitova kunnallinen kansanäänestys.

Suomen perustuslain mukaan Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon. Kun uutta tekstiä aikanaan hiottiin, Ahvenanmaan kansanedustaja Gunnar Jansson kuuluu itsepäisesti vaatineen nimenomaan kunnan asukkaiden, ei vain kuntien itsehallinnon kirjaamista kyseiseen pykälään.

Valtioneuvoston pitäisi ratkaista asia vasta sen jälkeen, kun sipoolaiset ovat ottaneet kantaa kilpaileviin tarjouksiin ja valinneet niistä kansanäänestyksessä mieleisensä. Toistensa kannustamina Helsinki ja Sipoo yltävät varmasti parempiin suorituksiin kuin erikseen.

Väite, että pienellä Sipoolla ei ole resursseja toteuttaa suunnitelmaansa, voi olla sotapropagandaakin. On käynyt ilmi, että Sipoon osista ovat kiinnostuneet myös rajanaapurit Porvoo ja Kerava. Ehkä nekin ehtivät tehdä sipoolaisille omat tarjouksensa ja päästä mukaan valtioneuvoston päätökseen?

Luvalla sanoen Helsinginkin suunnitelmat ovat hämärän peitossa. Sipoon asukkailla on oikeus odottaa vähintään yleiskaavan tasoista selvitystä siitä, mihin rakennetaan ja miten, miten kuljetaan, miten palvelut järjestetään ja miten veroäyrin käy. Suuren suosion saanut ajatus Sipoonkorven kansallispuistosta on piirrettävä kartalle samassa yhteydessä, jottei rakentaminen tuhoa sitä.

Tuleviin asuinalueisiin hakisin innoitusta tämän kesän asuntomessuilta Kauklahdesta, jossa raideliikenneyhteyksien varteen, vanhan asutuksen kylkeen on toteutettu keskiaikaista kaupunkia muistuttavaan kaavaan tiivis yhdyskunta mutkittelevine kujineen ja keskustoreineen.

Kuntien rajat ovat pyhiä kunnantalon eliitille, kuntalaisille tärkeämpiä ovat viihtyisä ja palvelut tarjoava elinympäristö ja mahdollisuus osallistua sitä koskevaan päätöksentekoon. Jos olisin sipoolainen, en kieltäytyisi laadukkaasta tarjouksesta, oli sitten esittäjänä Helsinki, Sipoo tai joku muu.

Facebook
Twitter
WhatsApp