Sipoon dominoefekti

///Vihreä Lanka

Helsingin päätös anoa valtioneuvostolta itselleen Sipoon osia on koettu voimapolitiikaksi ja suhmuroinniksi, ei vähiten Uudenmaan vihreiden piirissä. Avoimuuden ja demokratian puolesta puhuvalle puolueelle tilanne on juuri ennen eduskuntavaaleja tulenarka. Kannattaisi nopeasti istua saman pöydän ääreen ja sopia yhteisestä strategiasta. Helsingissä vihreät ovat iso ryhmä, Sipoossakin vaa’ankieliasemassa.[:]

Sopiminen on luonnollisesti vaikeaa. Laajentumishaluisiksi Sipoon-syöjiksi leimatut helsinkiläiset nyt vain todistivat ennakkoluulot oikeiksi. Sipoolaiset vihreät puolestaan ovat pönkittäneet vuosikaudet politiikkaa, jolla Helsinkiä vasten on nostatettu vahva muuri. Kumpi tekisi aloitteen?

Helsingin kaupunginjohtajien laajat haastattelut, joissa Sipoon karttaa piirretään uusiksi, ovat omiaan lisäämään sipoolaisten vastustusta kuntaliitosta kohtaan. Tuoreen kyselyn mukaan 86 prosenttia sipoolaisista vastustaa Helsingin aikeita. Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Puheet siitä, että jo seuraavissa kuntavaaleissa sipoolaiset äänestävät helsinkiläisiä ehdokkaita, ovat vähintäänkin epäpsykologisia. Helsingin pitäisi nyt lakata julkisesti nylkemästä kaatamatonta karhua.

Valtioneuvosto, jolle päätösvalta rajan siirrosta kuuluu, on jättänyt laskuistaan kokonaan sen, että Sipoossa ilman muuta järjestetään kuntaliitoksesta kansanäänestys. Tähän asti Sipoosta on todellakin puhuttu kokonaan sipoolaisten päiden ylitse. Sellainen kostautuu varmasti.

Perustuslain mukaan Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon (121 §). Haluaisin, että me vihreät olemme oikealla puolella, kun valtioneuvostolle valkenee sipoolaisten virallinen kanta. Varsinkin pakkoliitoksia vastustaneen keskustan ministerit putoavat ansaan.

Vaihtoehtoiselle strategialle on Helsingin shokkisiirron jälkeen edellytyksiä. Tosiasioita on Sipoossa tunnistettu nopeasti. Kasvutavoitetta on tarkistettu rajusti ylöspäin. Tuoreeltaan on päätetty siirtyä Uudenmaan liittoon, mikä kertoo lähentymisestä muuhun pääkaupunkiseutuun. Uudenmaan liitossa on tekeillä vaihekaava, johon Sipoo näin olisi liittymässä.

Itsemääräämisoikeuttaan puolustavan kunnan seuraava looginen siirto voisi olla pyrkiminen YTV-yhteistyöhön. Sipoon metrosta haaveilevan Helsingin pyrkimyksille tämä olisi tervetullut valinta. Dominoefekti voisi laajeta muihinkin Helsingin seudun kehyskuntiin. Oltaisiin askel lähempänä kaivattua metropolihallintoa.

Facebook
Twitter
WhatsApp