Silminnäkijänä Valko-Venäjällä

Olin mukana Euroopan parlamentin virallisessa delegaatiossa, joka vieraili Valko-Venäjällä 25.-26.2. [:]Tämä oli vuosiin ensimmäinen kosketus parlamentin ja Euroopan pahimman diktatuurin niin sanotun parlamentin välillä.

Vierailumme oli hyvin kiinnostava. Tapasimme Minskissä muun muassa hallinnon, opposition ja kansalaisyhteiskunnan edustajia. Minulle ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtajana oli merkittävää tavata Euroopan parlamentin ihmisoikeuspalkinnon (Saharov-palkinnon) voittajat Aleksandr Milinkevits ja Valko-Venäjän journalistiliiton edustajat heidän omassa maassaan.

Oli todella ikävää huomata, että kansalaisyhteiskunnan olot ovat huonontuneet viime aikoina. Ihmisoikeustilanne ei ole kehittynyt, vaan oppositiota pelotellaan ja kokoontumis- ja yhdistymisvapautta loukataan. Valko-Venäjällä on myös taas poliittisia vankeja.

Erityisesti esille tuli se, että kansalaisjärjestöillä on vaikeuksia hallinnon vaatimassa rekisteröitymisessä. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Viasnaa ei ole suostuttu rekisteröimään. Samanlaisiin ongelmiin olen törmännyt Venäjällä.

Ensi viikolla täysistunnossa hyväksytään Valko-Venäjää koskeva päätöslauselma, johon matkallamme saamamme tiedot vaikuttanevat paljon. Erityisesti esille noussee uudelleen etnisten vähemmistöjen asema, muun muassa valkovenäläisen puolalaisvähemmistön järjestön Puolalaisten liiton vaikea tilanne (tästä enemmän sivuillani viime perjantaina).

Nyt EU:n ei pidä pettää itseään kuvittelemalla, että unionin lieventynyt linja Valko-Venäjän suhteen olisi erityisesti auttanut maan demokratia- ja ihmisoikeuskehityksessä. EU:n tulisi olla selkeän tiukkasanainen toimissaan ja pitää suhteita ehdollisina: esimerkiksi taloudellisia houkuttimia tulisi tarjota vain poliittisia muutoksia vastaan. On kuitenkin tärkeää olla yhteydessä paikallisväestöön, koska nämä kohtaamiset ovat nykyistä hallintoa kritisoiville ihmisille tärkeä tuki.

Kiintoisaa on seurata, mitä tapahtuu Valko-Venäjän kevään paikallisvaaleissa. Ne osoittavat, kuinka vapaat vaalit ovat ja mihin suuntaan Valko-Venäjä on kehittymässä.

****

Puhuin myös aiheesta täysistunnossa viime viikolla.

Facebook
Twitter
WhatsApp