Rajavaltiolaitoksen selvitys on oivallinen esimerkki suomalaisesta oikeusvaltiosta

Osallistuin viime joulukuun alussa Helsingissä Eurooppa-salissa seminaariin EU:n muuttoliikepolitiikasta ja otin esille hiljattain kokemani huolestuttavan tilanteen Helsinki-Vantaan lentokentän rajatarkastuksessa. Seminaariin osallistunut rajavartiolaitoksen apulaisosastopäällikkö Martti Ant-Wuorinen kertoi aloittavansa välittömästi toimenpiteet asian selvittämiseksi. Rajavartiolaitoksen esikunta teki selvityksen oma-aloitteisena laillisuusvalvonta-asiana ja antoi vastauksensa 16.4.

Viime marraskuussa ollessani Helsinki-Vantaan lentokentällä sain tuttaviltani puhelun, joka sisälsi paljon hätää ja huolta. Tuttavani kertoivat erään tšetšeenimiehen olevan juuri sillä hetkellä vaarassa tulla käännytetyksi rajalta takaisin hakiessaan turvapaikkaa. Heidän pyynnöstään soitin lentokentän rajavartioviranomaisille esittäen huoleni siitä, että turvapaikkaa hakeva mies ei vaikuttanut saavan asianmukaista kohtelua. Vaikka yksittäistapauksesta ei minulle tietoja luovutettukaan, minulle vakuutettiin, että kaikki tapahtuu lakien ja asetusten mukaan. Rajaviranomaiset olivat nähtävästi ymmärtäneet vasta keskusteltuaan miehen ystävien kanssa, että hän hakee turvapaikkaa. Mies pääsi lopulta maahan esittämään turvapaikkahakemuksensa.

Rajavartiolaitoksen tekemän selvityksen mukaan miestä kohdeltiin säädösten ja kansainvälisten sopimusten mukaan. Häntä kuultiin rajatarkastuksessa ensin tavanomaisena matkaajana, jolla on EU:n ulkopuolelta saapuvalta vaadittu, voimassa oleva viisumi. Rajavartija oli tiedustellut mieheltä, oliko hänellä tarpeeksi oleskelun vaatimia varoja  aekä paluulippua. Keskustelu oli varmaankin kielimuurin takia ollut vaikeaa.

Vaikuttaa siltä, että minulle välittynyt pelko rajalta käännyttämisen uhasta on tässä tapauksessa perustunut väärinkäsitykseen, mahdollisesti paluulipun kysymisestä aiheutuneeseen huoleen.

Rajavartiolaitos on nyt selvittänyt tilanteen perinpohjaisesti. Se on oivallinen esimerkki suomalaisesta oikeusvaltiosta. Olen pahoillani, että olen ollut synnyttämässä käsitystä mahdollisista virkavirheistä, ja ilahtunut siitä, että menettelyssä ei niitä ei ole tapahtunut.

Tämänhetkisten tietojen mukaan miehen turvapaikkaprosessi etenee normaalisti. Turvapaikan hakeminen on kenelle tahansa äärimmäinen stressitilanne, jossa on monia mahdollisuuksia väärinkäsityksiin, ei vähiten johtuen yhteisen kielen puutteesta. Viime aikoina tehdyt heikennykset turvapaikanhakijoiden oikeusapuun ja tulkkaukseen ovat tämänkin esimerkin valossa virhe.

Facebook
Twitter
WhatsApp