Kolumni// Vihreä lanka
EU-vaalikoneiden vakiokysymyksiin on kuulunut, pitääkö Suomen hoitaa suhteita Venäjään kahdenkeskisesti vai EU:n kautta. Oma vastaukseni on ollut[:] sekä että, mutta varsinkin suuremmat linjat on EU-maiden vedettävä yhdessä. Jos EU kokoaa rivinsä, sillä on todellinen mahdollisuus sitoa Venäjä vähitellen yhteistyöhön yhteisten eurooppalaisten arvojen pohjalta.
Sisältökeskustelua Venäjästä ei vaalien merkeissä ole tahtonut syntyä, vaikka sekä presidentti Medvedevin että pääministeri Putinin vierailu kampanja-aikana olisivat olleet oiva tilaisuus vaikkapa spekuloida, onko kaksoishallitsijaparilla pyrkimyksiä viedä Venäjää eri suuntiin ja miten se vaikuttaa Euroopan unioniin ja Suomeen.
Presidentti Tarja Halonen ei varsinaisesti yllättänyt, kun hän ennen Putinin vierailua piti tärkeänä, että Venäjän kaksi “laillista johtajaa” tulevat keskenään hyvin toimeen. Presidentin mukaan harvalla pääministerillä on parlamenttinsa sellainen tuki, josta Putin saa nauttia. Presidentti Halosta ei tunnu vaivaavan se, että oppositio suljettiin Venäjän vaaleista tehokkaasti pois, ja vaalivilppi Yhdistynyt Venäjä -puolueen hyväksi oli paikoitellen todella räikeää.
Sattumalta juuri Putinin vierailun aamuna lakivaliokunnan vieraana eduskunnassa oli duuman korruptionvastainen alivaliokunta. Tuntui, että vieraat olivat oikeasti kiinnostuneita. Presidentti Medvedev lienee antanut määräyksen, että korruptiota on maassa kitkettävä. Medvedevin apuna on myös presidentinhallinnon erikoiskomissio.
Kerroimme vieraillemme, miten Suomessa koetetaan pitää vallan ja virka-aseman väärinkäyttö loitolla. Vallan kolmijako-oppi ja tuomioistuinlaitoksen riippumattomuus on kulmakivemme, samoin jo Ruotsin vallan ajasta mukana kuljetettu laillisuusperiaate ja hallinnon avoimuus. Vaikka olemme tässä varsin hyvin onnistuneetkin, valppautta tarvitaan aina.
Samaisena keskiviikkona pääministeri Matti Vanhanen lupasi painostavasti esiintyneelle virkaveljelleen Putinille, että Suomi tekee omalta osaltaan päätöksen Itämeren kaasuputkesta syyskuussa. Sellaista lupausta ei kuitenkaan voi antaa vaarantamatta oikeudellisen harkinnan riippumattomuutta. Pahimmassa tapauksessa putken rakentaminen aloitetaan, vaikka ympäristövaikutusten arviointimenettely on vailla lain voimaa.
Se laillisuusperiaatteesta ja tuomioistuinlaitoksen riippumattomuudesta. Putin naureskeli tyytyväisenä, että hänen suomalainen virkaveljensä tuntee kaasuputken reitin niin hyvin, että on pitänyt Itämeren pohjassa makaavia miinoja omissa käsissään.
Suositun vaalikonekysymyksen voi kääntää toisinpäin: pitääkö Venäjän sallia jatkaa hajota ja hallitse -politiikkaansa EU:n kanssa? Pitääkö jokaisen jäsenmaan vuorollaan astua Kremlin miinaan?
HEIDI HAUTALA
Kirjoittaja on eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja ja Brysselistä toimivan EU-Russia Centren perustajajäsen.