///Postimees
Maanmieheni Jarmo Virmavirta varoitti tässä lehdessä kansainvälisenä naisten päivänä (8.3.) Suomen hallituksen “ultrafeministisestä” esityksestä, jolla kriminalisoitaisiin seksipalvelujen ostaminen Ruotsin tapaan. Virmavirtaa harmittaa, että Suomessa kuvitellaan valon tulevan “sosialistisesta” Ruotsista.[:]
Häntä miellyttää Tallinnan “eurooppalainen” ilmapiiri, johon kuuluvat bordellit ja jossa seksistäkin puhutaan iloisemmin ja vapaammin kuin Suomessa.
Kaksi virolaista Euroopan parlamentin jäsentä, Siiri Oviir ja Marianne Mikko, saavat osansa Virmavirran kevyestä kepistä. He nimittäin kannattavat seksin oston kriminalisoimista. Virmavirran mielestä on ollut paikallaan kysyä miksi: ehkä nämä eivät saa aviomiehiltään tarpeeksi seksiä? Siitä puhe mistä puute, kolumnistimmekin kuittaa.
Virmavirta siteeraa suomalaista kansanedustajaa, joka lakiesityksen lähetekeskustelussa vastusti ihmisten “luonnollisten tarpeiden” kriminalisoimista. En voi olla muistamatta, kuinka Viron Riigikogussa eräät nuoret mieskansanedustajat vastustivat joitakin vuosia sitten jopa modernin eurooppalaisen tasa-arvolain säätämistä. Heidän mielestään “luonnon laki” oli aivan riittävä!
Euroopan parlamentti on kansainvälisen naisten päivän merkeissä keskustellut uutisesta, jonka mukaan Saksassa kesällä järjestettävä maailman-cup tuo paikalle 40.000 prostituoitua. Kansainväliset suurtapahtumat ovat osoittautuneet myös suuriksi seksimarkkinoiksi.
Parlamentin päätöslauselman mukaan suurin osa ihmiskaupan kohteiksi joutuneista naisista on järjestäytyneen rikollisuuden uhreja, jotka on johdettu harhaan lupauksilla laillisesta työstä ja sitten pakotettu prostituutioon. Parlamentti haluaa Euroopan laajuisen “Punainen kortti”-kampanjan ihmiskauppaa ja pakkoprostituutiota vastaan ja kehottaa myös kansainvälisiä urheilujärjestöjä liittymään siihen.
Arvioiden mukaan 100.000 naista joutuu joka vuosi ihmiskaupan uhriksi Euroopassa. Ilmeisesti Tallinnan bordelleissa prostituoidut tyydyttävät toisten tarpeita vapaasta tahdostaan? Virmavirta uskoo erityisesti internetin vapauttavan prostituoidut välittäjistään itsenäiseen yrittäjyyteen.
Moni muukin uskoo seksin oston kriminalisoimisen vievän prostituution ja siihen liittyvän rikollisuuden maan alle ja tekevän siitä poliisin painajaisen. Tämä olisikin varteenotettavin perustelu Ruotsin lakia vastaan, jos niin todella on.
Suomen eduskunnan lakivaliokunta onkin päättänyt tutustua juuri Ruotsin ja Viron tilanteeseen perusteellisesti ennen kuin seksin oston kieltävä laki tuodaan Suomeen. On myös täysin mahdollista, että laki otetaan domino-efektin vaikutuksesta käyttöön Virossa ja ehkä joissakuissa muissakin Itämeren maissa.
Lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.) on linjannut hyvän lainsäädännön edellyttävän, että on olemassa suojelun tarve ja hyväksyttävä yhteiskunnallinen syy. Lain on oletettava toimivan ennaltaehkäisevästi. Sen on oltava tarkkarajaista ja niin selkeää, että keskivertokansalainen (myös seksin ostaja) ymmärtää sen.
Jos eduskunta päätyy korjaamaan hallituksen lakiesitystä, se saattaa hyvinkin rajata, että seksin ostaminen on kriminalisoitua, jos ostajan voidaan olettaa tietävän, että hän tekemisissä parituksen ja ihmiskaupan kanssa.
Ruotsin halllituksen ihmiskauppa- ja prostituutioasiantuntija Gunilla Ekberg sanoi kuluneella viikolla Helsingissä, että Ruotsi on välttynyt laajoilta rikollisverkostoilta, joilla on ote Suomesta ja Norjasta. V.1999 säädetty laki on rikollisliigoille sijoittautumis- ja kaupaneste.
Prostituoitujen määrä on Ruotsin hallituksen mukaan niinikään vähentynyt. Poliisi pääsee internetissä toimivan seksikaupan myötä prostituoitujen jäljille siinä missä asiakkaatkin. Oikeudessa prostituoidut ja asiakkaat ovat antaneet arvokasta tietoa myös parituksesta ja ihmiskaupasta.
Ollessani itse kahdeksan vuoden ajan (1995-2003)Euroopan parlamentin jäsen ja jonkin aikaa myös sen naisten oikeuksien valiokunnan puheenjohtaja olin mukana järjestämässä keskusteluja prostituutiosta. Eurooppalaista linjaa ei ollut löydettävissä. Erityisesti keskieurooppalaiset olivat taipuvaisia hyväksymään prostituution lailliseksi ammatiksi. Laillistamisen katsotaan usein tekevän prostituutioon liittyvän hyväksikäytön näkyvämmäksi ja siten siihen puuttumisen helpommaksi.
Mutta Hollannissakaan kokemukset eivät tue tätä näkemystä. Laittomat maahanmuuttajat ajautuvat yhä useammin seksibisneksen palvelukseen. Heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin pysyä piilossa. Laiton maahanmuutto EU-maihin on vain lisääntynyt.
Jarmo Virmavirta kummastelee sitä, että seksistä halutaan nyt tehdä tuote, jota saa myydä laillisesti mutta ei ostaa. Perustelu on hyvin yksinkertainen: uhrien suojeleminen. Ranskassa on joitakin vuosia sitten tiukennettu suhtautumista prostituution harjoittamiseen. Tämä on vain lisännyt prostitutioitujen syrjäytymistä. Laki, joka kieltäisi miehen logiikan mukaisesti sekä seksin myymisen että ostamisen, olisi pelottava.
Mieleeni on jäänyt Euroopan parlamentista belgialaisen naispuolisen kollegan toteamus. Vaikka hän ei uskonut omassa maassaan “Ruotsin malliin”, toivoisi hän tytärtensä voivan asua maassa, jossa 80 % ihmisistä – näistä huomattava osa on miehiä – ei pidä seksin ostoa hyväksyttävänä. Uskon, ettei Jarmo Virmavirtakaan toivoisi oman tyttärensä olevan prostituoitu.
Gunilla Ekbergin mukaan seksiteollisuuden intresseissä on levittää käsitystä iloisesta prostituutiosta – ja miksi ei olisikaan? Onhan kyseessä isolla voitolla pyörivä bisnes. Interpolin mukaan uhri tuottaa omistajalleen 75000-250000 dollaria vuodessa. Nainen on 2-3 vuodessa kulutettu loppuun.
*******************
Kirjoitus viroksi:
PROSTITUTSIOON POLE LOPUS ÄRI
Heidi Hautala vaidleb vastu oma kaasmaalasele Jarmo Virmavirtale, kes pidas prostitutsiooni ostu keelustamist ultrafeministlikuks ja ebareaalseks ideeks.
Minu kaasmaalane Jarmo Virmavirta hoiatas rahvusvahelisel naistepäeval (8. märts) Postimehes Soome valitsuse «ultrafeministliku» ettepaneku eest, millega kriminaliseeritaks seksiteenuste ostmine nagu Rootsis. Virmavirtal on kahju, et Soomes arvatakse, et valgus saabub «sotsialistlikust» Rootsist.
Talle on meeltmööda Tallinna «euroopalik» atmosfäär, kuhu kuuluvad bordellid ja kus seksistki räägitakse rõõmsamalt ja vabamalt kui Soomes.
Kaks eestlastest Euroopa Parlamendi liiget, Siiri Oviir ja Marianne Mikko saavad Virmavirtalt oma jao. Nimelt toetavad ka nemad seksi ostmise kriminaliseerimist. Virmavirta arvates on olnud asjakohane küsida, miks: võib-olla ei saa nood oma abikaasadelt piisavalt seksi? Millest jutt, sellest puudus, teeb meie kolumnist selgeks.
Virmavirta tsiteerib Soome parlamendisaadikuid, kes olid seaduseelnõu arutelul vastu inimeste «loomulike vajaduste» kriminaliseerimisele.
Pean meenutama, kuidas riigikogus teatud noored meessaadikud olid mõni aasta tagasi vastu lausa kaasaegse Euroopa võrdõiguslikkuse seaduse vastuvõtmisele. Nende arvates piisas «loodusseadusest» täiesti!
Prostitutsiooniturg
Euroopa Parlament on rahvusvahelise naistepäeva valguses arutlenud uudise üle, mille järgi toob Saksamaal suvel korraldatav jalgpalli MM kohale 40 000 prostituuti. Rahvusvahelised suursündmused on osutunud ka suureks seksituruks.
Parlamendi resolutsiooni kohaselt on enamik inimkaubanduse objektiks sattunud naistest organiseeritud kuritegevuse ohvrid, keda on viidud eksiteele lubadustega seaduslikust tööst ja seejärel prostitutsioonile sunnitud.
Parlament soovib üleeuroopalist «punase kaardi» kampaaniat inimkaubanduse ja sundprostitutsiooni vastu ja kutsub ühtlasi rahvusvahelisi spordialaliite sellega ühinema.
Hinnanguliselt satub Euroopas igal aastal inimkaubanduse ohvriks 100 000 naist. Ilmselt rahuldavad Tallinna bordellides prostituudid teiste vajadusi oma vabast tahtest? Virmavirta usub, et just internet vabastab prostituudid vahendajaist ja teeb neist iseseisvad ettevõtjad.
Paljud teisedki usuvad, et seksi ostmise kriminaliseerimine viib prostitutsiooni ja sellega seotud kuritegevuse põranda alla ja teeb sellest politsei luupainaja. See olekski tõsiseltvõetavaim argument Rootsi seaduse vastu, kui neid üldse leidub.
Soome parlamendi õiguskomisjon ongi otsustanud tutvuda põhjalikult just Rootsi ja Eesti olukorraga, enne kui seksi ostmist keelustav seadus Soomes vastu võetakse. Samuti on täiesti võimalik, et seadus võetakse doominoefekti mõjul vastu Eestis ja võib-olla teisteski Läänemere maades.
Õiguskomisjoni esimees Tuija Brax on öelnud, et hea seadus eeldab kaitsevajaduse ja vastuvõetava ühiskondliku põhjenduse olemasolu. Seadus peab toimima ennetavalt. See peab olema täpselt piiritletud ja nii selge, et keskmine kodanik (ka seksi ostja) sellest aru saab.
Kuritegevuse takistamine
Kui Soome parlament hakkab valitsuse seadusettepanekut parandama, võib see vabalt määratleda, et seksi ostmine on kriminaliseeritud juhul, kui võib oletada, et ostja teab end olevat segatud prostitutsiooni vahendusse ja inimkaubandusse.
Rootsi parlamendi inimkaubanduse ja prostitutsiooni ekspert Gunilla Ekberg ütles ülemöödunud nädalal Helsingis, et Rootsi on pääsenud suurtest kuritegelikest võrgustikest, mis tegutsevad Soomes ja Norras. 1999. aastal vastu võetud seadus takistab kuritegelikke rühmitusi kohapeal juuri ajamast ja äri tegemast. Prostituutide hulk on Rootsis valitsuse andmetel samuti vähenenud. Politsei pääseb interneti abil prostituutide jälile samamoodi nagu kliendid.
Kohtus on prostituudid ja kliendid andnud väärtuslikku teavet ka vahenduse ja inimkaubanduse kohta. Olles ise olnud kaheksa aastat (1995-2003) Euroopa Parlamendi liige ja mõne aja ka selle naiste õiguste komisjoni esimees, olin kaasatud prostitutsiooni arutelude korraldamisse.
Euroopa ühist liini ei leitud. Eriti keskeurooplased kaldusid prostitutsiooni seaduslikuks elukutseks pidama. Tihti arvatakse, et legaliseerimine muudab prostitutsiooniga kaasneva ärakasutamise nähtavamaks ja niiviisi sellega võitlemise lihtsamaks.
Kuid Hollandi kogemused seda seisukohta ei toeta. Illegaalsed immigrandid satuvad seksiärisse üha rohkem. Neil pole muud võimalust kui peidus püsida, ja illegaalne immigratsioon ELi maadesse on ainult suurenenud.
Euroopa lootus
Jarmo Virmavirta imestab, et seksist soovitakse nüüd teha toode, mida saab seaduslikult müüa, aga mitte osta. Argument selle poolt on väga lihtne: ohvrite kaitsmine. Prantsusmaal on mõni aasta tagasi karmistatud suhtumist prostituutidesse.
See on vaid suurendanud prostituutide allasurumist. Seadus, mis keelustaks mehe loogika järgi nii seksi müümise kui ka seksi ostmise, oleks hirmuäratav.
Mulle on jäänud Euroopa Parlamendist meelde ühe Belgia naiskolleegi tõdemus. Ehkki ta ei uskunud oma kodumaal järgitavat Rootsi eeskuju, lootis ta, et tema tütred saavad elada maal, kus 80 protsenti inimesi – nendest on märkimisväärne osa mehed – ei kiida seksi ostmist heaks. Usun, et ka Jarmo Virmavirta ei soovi, et tema tütar oleks prostituut.