Kansanedustaja Heidi Hautala toimii tämän vuoden Pride-tapahtuman suojelijana. Hän puhui marssin päätteeksi tänään 1.7. Kaivopuistossa. Hautala vaati, että Suomi painottaa tänään alkavalla EU-puheenjohtajakaudellaan ihmisoikeuspolitiikkaa, johon kuuluu homojen ja lesbojen perusoikeuksien puolustaminen sekä homofobian torjunta. Hän sanoi homofobiaa esiintyvän erityisesti uusissa ja tulevissa EU-maissa sekä Venäjällä.
“EU:n on seurattava erityisen tarkoin kokoontumis- ja yhdistymisvapauden toteutumista. Moskovan tapahtumat 27.5. olivat pelottava ja järkyttävä osoitus virkavallan suojeluksessa tapahtuvasta väkivallasta, jonka kohteeksi rauhanomaisesti mieltään osoittaneet ihmiset joutuivat. Kun loukkaantuneiden joukossa kuitenkin oli mm. Saksan liittopäivien jäsen, tapahtuma nostatti solidaarisuuden aallon EU-maissa. Voimme olla iloisia siitä, että Pride sujui äskettäin Varsovassa rauhallisesti ja myös virkavalta ymmärsi vastuunsa valppaan kansainvälisen mielipiteen seuratessa tapahtumia. Toivottavasti tämä merkitsee käännettä parempaan Puolassa, jossa homoja ja lesboja kohtaan esiintyy korkealta poliittiselta taholta avointa vihaa ja jopa kehotuksia väkivaltaan heitä vastaan”, Hautala sanoi.
“Vaikka ymmärrys oikeuksien tasa-arvosta on maailmassa lisääntynyt, on homoseksuaalisuus vielä rikos noin 80 maailman maassa. EU ei voi olla tämän suhteen kansainvälisissä suhteissaan välinpitämätön ja katsoa toisaalle. Kumppanuussopimuksissa ja kehitysyhteistyössä on vaadittava homojen ja lesbojen syrjinnän kieltämistä. EU:n on otettava sukupuolen ja sukupuolisen suuntautumisen perusteella harjoitettu syrjintä ja väkivalta yksilöllisen turvapaikkaoikeuden yhdeksi perusteeksi”, Hautala vaati.
“EU:ssa voimaan saatettu lainsäädäntö, joka kieltää syrjinnän mm. sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Syrjintäkielto ei ole läheskään kattava. On ponnisteltava sen puolesta, että syrjintäkielto saadaan ulottumaan kaikille yhteiskuntaelämän aloille ja että käyttöön saadaan riittävä oikeussuoja sen toteutumiseksi. Tällä hetkellä vielä Suomessakaan eivät homot ja lesbot voi saada yhtä vahvaa oikeussuojaa kuin etnisen alkuperän ja rodun perusteella syrjityt, vaikka homofobia on yhtä lailla tuomittava tapa suhtautua toiseen ihmiseen kuin rasismi.”
Homojen ja lesbojen ja muiden sukupuolivähemmistöjen perheoikeuksissa on Hautalan mukaan Euroopassa tapahtunut ilahduttavaa kohentumista. Jo toistakymmentä EU-maata on säätänyt samaa sukupuolta olevien ihmisten parisuhteen virallistamisesta, näiden joukossa ovat kaikki viisi pohjoismaata. Parisuhteeseen liittyvien oikeuksien taso tosin vaihtelee hyvinkin huomattavasti. Toisaalta Latvian perustuslaista oikeus samaa sukupuolta olevien liittoihin juuri vastikään torjuttiin.
“Puheenjohtajakaudellaan Suomi voi olla luomassa samaa sukupuolta olevien ihmisten parisuhdeoikeuksia sekä syrjimätöntä perhelainsäädäntöä ja näin edistää perheiden moninaisuuden tunnustamista EU-maissa. Koetus tästä on edessä syksyllä jo kotona, kun eduskunta äänestää itsellisten naisten ja naisparien oikeudesta hedelmöityshoitoihin. Kuten äskettäin oikeusministeri Leena Luhtaselle esitetyssä vetoomuksessa todetaan: Ensimmäistä kertaa yli kolmeenkymmeneen vuoteen yritetään Suomessa evätä oikeuksia vain tiettyyn ryhmään kuulumisen perusteella. Sellainen ei todellakaan kuulu oikeusvaltioon”, Hautala sanoi.
“Eduskunnassa on hedelmöityshoitokeskusteluissa esitetty varsin pöyristyttäviäkin ajatuksia. Erityisesti keskustelu itsellisten naisten ja naisparien lasten “isättömyydestä” on ollut harhaanjohtavaa ja loukkaavaa ja se kohdistuu myös kaikkiin yksinhuoltajanaisiin ja heidän lapsiinsa. Isättömyys on luonnollisesti aivan valtaosin perua heteroperheiden hajoamisesta. On aika nähdä, että paluuta perinteisiin perhearvoihin ei ole. Sivilisaatiomme kiireellisimpiä tehtäviä on myöntää sanoissa ja teoissa perheiden monimuotoisuus ja se yksinkertainen tosiasia, että lapsen kasvattamiseen todella tarvitaan koko kylä useine aikuisineen”, Hautala totesi.
Priden tämän vuoden teemaa, kaapista ulostuloa, Hautala pitää tärkeänä: “Mutta kehotan myös kaikkia poliitikkoja selvittämään itselleen, miksi he torjuvat yhtäläisten oikeuksien myöntämisen homoille ja lesboille. Sen jälkeen on heidänkin aika tulla ulos kaapista ja todeta, että perusoikeudet kuuluvat kaikille.”