Presidenttiehdokas Heidi Hautala Vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa Salossa: Kansalaisten luottamus päätöksentekoon horjuu

‘- tarvitaan oikeudenmukaisuutta, vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä

Kansanedustaja, Vihreän liiton presidenttiehdokas Heidi Hautala toi esiin puheessaan Vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa huolensa vallalla olevasta ajattelutavasta “talous vastaan kaikki muu”. BBC:n tuoreessa tutkimuksessa kaksi kolmasosaa maailman ihmisistä ei luota hallitusten kykyyn hoitaa heille tärkeitä asioita. Pohjoismaiden asukkaat kuuluvat luottavaisimpiin, mutta niissäkin melkein puolet ilmaisee epäuskoa päättäjien kykyihin. EVA:n tutkimus paljastaa puolestaan, että vain neljännes suomalaisista uskoo, että työntekijän ja -antajan edut ovat sovitettavissa yhteen.

– Tämä kertoo syvästä luottamuskriisistä, joka nakertaa päätöksenteon oikeutusta. Globalisaatio luo kautta maailman epävarmuutta ja epäuskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiin. Verrattuna muihin Pohjoismaihin Suomessa myös kiinnostuksen puute osallistumiseen vaivaa useampia kansalaisia. Nyt tarvittaisiinkin uudenlaista yhteisöllisyyttä, jossa sekä kansalaisia että päätöksentekijöitä kannustetaan vastuunottoon ja keskinäiseen luottamukseen. Tulevaisuuden haasteet voidaan kohdata vain vuorovaikutuksella eri toimijaryhmien kesken unohtamalla kapeat ryhmäedut, Hautala toteaa.
 
Ratkaisuja Hautala löytää yllättäviltä tahoilta: Raimo Ilaskivi on arvostellut vastikään Suomen tuloeroja vahvasti kasvattanutta politiikkaa. Ilaskiven mukaan tulonjaoltaan epätasainen, kahtia jakautunut yhteiskunta luo turvattomuutta niin Suomessa kuin kehitysmaissakin. Presidentti Bushin haukkoihin kuulunut Maailmanpankin uusi pääjohtaja Paul Wolfowitz vaatii mahdollisuuksien tasa-arvoa ja pitää koulutukseen ja sosiaaliturvaan sijoittamista hyvänä talouspolitiikkana. Hautalan mukaan tuuli on jo kääntynyt.

– Saksan liittorikansleriehdokas Angela Merkel hävisi viikko sitten vaalit siksi, että ihmisten enemmistö ei ole valmis uudistuksiin, joissa kaikkein heikoimmilta otetaan pois. Tämä on suuri haaste myös Euroopan unionille, jossa markkinat asettavat tiukan pakkopaidan sosiaaliselle edistykselle. Juuri tämä ahdinko herätti vastustusta Ranskan EU-kansanäänestyksessä. Tilaisuus tarkistaa tasapainoa inhimilliseen suuntaan tulee lokakuussa, kun EU-johtajat kokoontuvat keskustelemaan eurooppalaisesta sosiaalisesta mallista, Hautala toteaa.

Heidi Hautala haluaa palauttaa ihmisten luottamuksen osallisuuden, vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden avulla. Hän näkee hyviä merkkejä ihmisten halusta luoda parempaa maailmaa.

– Peräti 40 prosenttia suomalaisnuorista kannattaa tutkimusten mukaan maailmanlaajuista oikeudenmukaisuutta jopa oman hyvinvointinsa kustannuksella, vaikka oman maan köyhistä ja maailman osattomista huolehtimisen ei tarvitsekaan olla vastakkaisia tavoitteita. Puolet kansalaisista tekee jatkuvasti eettisiä kulutusvalintoja. Tällaista vastuunottoa haluan kannustaa. Tulenkin painottamaan presidentinvaalikampanjassani keskustelevaa ja oppivaa otetta, Heidi Hautala tähdentää.

Facebook
Twitter
WhatsApp