Parlamentti tuomitsi romanien karkotukset

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään päätöslauselman romanien asemasta ja liikkumisvapaudesta EU:ssa. Asia otettiin Strasbourgin täysistunnon käsiteltäväksi vihreiden aloitteesta. [:]Romanien laittomat karkotukset muun muassa Ranskasta, Saksasta ja Italiasta huolestuttavat meppejä. Parlamentissa tuomittiin keskustelussa esiintyneet rasistisiset äänenpainot, joihin myös Euroopan parlamentin puhemies Jerzy Buzek (EPP) kiinnitti äskettäin huomiota.

– EU-lainsäädäntö mahdollistaa sellaisen ihmisen karkottamisen, joka on merkittävä turvallisuusuhka tai tuntuva taakka sosiaaliturvajärjestelmälle. Tällaista yksilöllistä tarkastelua ei kyseisissä karkotuksissa ole tehty. Romaneilta ei myöskään voi odottaa lain edellyttämää työllistymistä kolmessa kuukaudessa , sillä moni elää epävirallisen talouden varassa – suurilta osin puutteellisen integraation ja syrjinnän vuoksi, sanoo Hautala.

– Selvää on, että romanien integraatioon tarvitaan EU-maiden yhteisiä toimia. Euroopan parlamentti on vaatinut romanistrategiaa jo vuosia. Se tulee nyt vihdoin viimein laatia, enää ei saa vitkutella. Kaikki jäsenmaat on saatava sitoutumaan sen toteuttamiseen, sosiaaliseen integraatioon ja syrjinnän sekä rasismin kitkemiseen, vaativat Hassi ja Hautala.

Hassi toivoo, että myös Suomi lähtisi aktiivisemmin etsimään ratkaisuja romanien tilanteeseen ja nousevaan rasismiin.
– Esimerkiksi presidentti Halonen on juuri parhaillaan tapaamassa Berlusconia. Alkuviikosta Milanon ja Rooman romanileirejä on hajotettu. Roomassa aiotaan purkaa kaikkiaan 200 romanileiriä. Berlusconin ja Sarkozyn eurooppalaiset aatetoverit eivät tänään halunneet arvostella pääministereitä Euroopan parlamentissa, mutta presidentti Halonen olisi sentään voinut kyseenalaistaa Italian toimet, sanoo Hassi.

Facebook
Twitter
WhatsApp