Parlamentti haluaa konfliktimineraalit pois Euroopasta

Euroopan parlamentti äänesti tällä viikolla historiallisesti sitovasta yritysvastuusta. Äänestys koski asetusta, jolla halutaan ehkäistä tinan, tantaalin ja volframin, niiden malmien ja kullan myynnistä saatavien tulojen päätyminen aseellisille ryhmille. Komissio esitti alun perin ratkaisuksi vapaaehtoista sertifiointijärjestelmää.

Parlamentin enemmistö päätti toisin. Vihreiden ehdotuksen mukaisesti parlamentti kannatti kaikille yrityksille pakollisia vastuullisuussääntöjä, jotka kattavat koko tuotantoketjun. Asetuksen käsittelyä jatketaan seuraavaksi parlamentin, neuvoston ja komission välisissä neuvotteluissa.

Parlamentin kokoomuksen EPP-ryhmä, keskustan ja RKP:n ALDE ja perussuomalaisten ECR kannattivat vapaaehtoista järjestelmää toimijoille, jotka ostavat, tuottavat ja käyttävät näitä mineraaleja ja metalleja esimerkiksi matkapuhelinten, pesukoneiden ja jääkaappien valmistukseen. Tämä ei olisi parantanut tilannetta, sillä järjestelmä koskiessa vain EU:n alueella toimivia yrityksiä sen piirissä olisi ollut 340:stä sulattamosta ja jalostamosta vain 19.

Onneksi koko tuotantoketjun kattavaa pakollista vastuullisuusjärjestelmää kannatti parlamentin enemmistö, vihreät, sosialistit, vasemmisto ja EFD-ryhmä. ALDEn edustajaa, entistä komissaaria Louis Micheliä on kiittäminen rohkeudesta, sillä hän tuki esitystä vastoin oman ryhmänsä mielipidettä.

Vapaaehtoisuus ei ole toiminut yritysvastuussa. Vapaaehtoisia vastuullisuusjärjestelmiä on ollut käytössä konfliktimineraalituotannossa jo viisi vuotta ilman minkäänlaista vaikutusta.

Kun koko tuotantoketjulta edellytetään vastuullisuutta, pk-yrityksetkin pystyvät osallistumaan ilman, että ne jäisivät alakynteen suhteessa muiden maiden yrityksiin.

Saharov-voittajan Denis Mukwegen ja YK:n yritysten ihmisoikeusperiaatteet valmistelleen John Ruggien vaatimusta tehdä sertifioinnista pakollinen koko tuotantoketjulle kuultiin. Eurooppalaisella ja amerikkalaisella lainsäädännöllä on suuri vaikutus myös aasialaisiin toimijoihin, jotka tuovat tuotteitaan Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Pakollisen vastuullisuussäännöt on saatava laajennettua myös muihin mineraaleihin ja metalleihin. Se työ on edessä seuraavaksi.

Facebook
Twitter
WhatsApp