Parlamentin Luxleaks-tutkintavaliokunta etenee

Vihreän ryhmän ehdotus parlamentin erityisestä tutkintavaliokunnasta veronvälttelyn selvittämiseksi sai vihdoin tällä viikolla taakseen vaaditun yli 188 mepin tuen eli parlamentin neljäsosan tuen. 195 allekirjoittaneen joukossa oli edustajia EPP-, S&D- ja ALDE-ryhmistä sekä vihreiden ja vasemmiston ryhmät kokonaisuudessaan sekä Italian viiden tähden liike EFDD-ryhmästä.

Vihreät katsovat, että erityinen tutkintavaliokunta on tarpeen, koska se antaa parlamentille tavanomaista vahvemmat valtuudet. Valiokunnan jäsenet pääsevät erityisvaltuuksien nojalla tutkimaan aineistoja, joihin parlamentilla ei muuten olisi pääsyä. Tavoitteena on muodostaa käsitys veroparatiisien toimintatavoista, eri EU-maiden verovälttelyä edistävistä järjestelmistä sekä niiden suuryritysten kanssa tekemistä salaisista verosopimuksista. Viimemainuttu ulottaisi tutkinnan yritysten kotimaiden järjestelmiin. Tässä valossa erityisen merkityksellinen on komission alustava johtopäätös, jonka mukaan Luxemburgin ja Amazonin verosopimusta on pidettävä EU:n perustamissopimuksessa kiellettynä valtiotukena.

Parlamentin ryhmänjohtajat ottavat kantaa tutkintavaliokunnan perustamiseen 5. helmikuuta. Jos päätös on myönteinen, valiokunnan perustamisesta, sen mandaatista ja kokoonpanosta päätetään täysistunnossa yksinkertaisella enemmistöllä. On vaikea kuvitella, että mikään ryhmä olisi valmis pysäyttämään aloitteen, jolla voidaan puuttua merkittävästi kansalaisia huolestuttavaan verovälttelyyn.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp