Paratiisin paperit paljastavat verovälttelyn laajuuden

On epäreilua ja kestämätöntä, että pienet ja keskisuuret yritykset huolehtivat täysimääräisesti veroistaan, samalla kun suuryritykset etsivät laista porsaanreikiä ja välttelevät verovastuutaan. Veropohjan rapauttaminen on suuri haaste hyvinvointiyhteiskunnalle.

Panaman ja paratiisin papereiden vuodot ovat osoittaneet ongelman laajuuden – vaikka nekin paljastavat vain pienen osan todellisuutta. Hyvä uutinen kaiken keskellä on, että asioita voidaan muuttaa ja lain puutteita voidaan paikata niin kansallisella kuin EU-tasolla. Tärkeintä olisi saada suuryritykset raportoimaan, mitä veroja ne maksavat mihinkin maahan. Suomen hallitus on valitettavasti ollut haluton edistämään asiaa.

Suomi on yhdistänyt voimansa mm. Saksan ja Ruotsin kanssa puolustaakseen jäsenvaltioiden yksimielisyysvaatimusta veroasioissa. Seuraus olisi, ettei EU käytännössä pystyisi päättämään maakohtaisesta veroraportoinnista. Ajankohtaista EU:ssa on myös laatia musta lista veroparatiiseista. Vihreät vaativat, että siihen otetaan myös valtiot, jossa yritysverokanta on nolla.

Konservatiiviset tahot pyrkivät viimeiseen saakka vaikeuttamaan verovälttelyyn puuttumista – nyt on varmistettava, ettei näin käy. Euroopan parlamentissa äänestetään verovälttelyn vastaisista toimista joulukuussa. Sen jälkeen pallo on komissiolla ja etenkin jäsenmailla, myös Suomella.

Facebook
Twitter
WhatsApp