Orbán vie Unkaria yhä kauemmaksi demokratiasta

Unkari on pääministeri Viktor Orbánin johdolla viemässä maata yhä kauemmaksi demokraattisista ja perustuslaillisista periaatteista. Kansalaisjärjestöjen toimintaa, lehdistönvapautta ja tuomioistuinlaitoksen riippumattomuutta ollaan tuhoamassa. Oikeusvaltion ja demokraattisten instituutioiden uudelleenrakentaminen on erittäin vaikeaa.

Hallitus on myös ryhtymässä kahlitsemaan ulkomaalaisten korkeakoulujen toimintaa maassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että arvostettu Central European University (CEU) on sulku-uhan alla. CEU:n perustaja ja päärahoittaja, unkarilaissyntyinen George Soros on joutunut Orbanin, Putinin ja muiden autokraattien vihan kohteeksi. Tapaus muistuttaa muuten Pietarin eurooppalaisen yliopiston sulkemiseen johtaneita tapahtumia, jotka alkoivat muutama vuosi sitten siitä, että yliopistossa oli vaalitarkkailun koulutusohjelma. Demokratian perusteet ovat siis myrkkyä, nyt Orbanille.

Orbànin puolue Fidesz kuuluu Euroopan parlamentissa konservatiiviseen EPP-ryhmään, johon kuuluu myös Kokoomus. Sen sijaan, että ryhmä tuomitsisi Orbánin toimet tai erottaisi puolueen ryhmästä, sen johto tukee yhä Orbánia.

Tänään Euroopan parlamentin täysistunnossa pääministeri Orbán vastasi hänen asiattomiksi kokemiinsa syytöksiin. Orbán vaati kansalaisjärjestöille tiukkaa “avoimuutta” ja viittasi hyvänä esimerkkinä parlamentissa parhaillaan esillä olevaan mietintöön ja nimeltä sen esittelijään, EPP:n Markus Pieperiin. Kyseisessä mietinnössä esitetään – kuinka ollakaan – Unkarista tuttuja, vastaavankaltaisia velvoitteita EU:n tukemille kansalaisjärjestöille.

EPP:n ryhmän johtaja Manfred Weber tarttui puheenvuorossaan tähän Orbánin viittaukseen. Hän hyökkäsi salissa suoraan meitä vihreitä vastaan siksi, että torjumme Pieperin kohtuuttomat, kansalaisyhteiskunnan toimintaa selvästi rajoittavat ehdotukset.

Parlamentin vihreiden ryhmän puheenjohtaja Philippe Lamberts paheksui vuorollaan sitä, että Orbán on verrannut EU:ta Neuvostoliittoon. “Jos näin todella olisi, Lontoon kaduilla nähtäisiin parhaillaan tankkeja”, Lamberts totesi.

EU-komissio tänään Unkarille ilmoituksen rikkomusmenettelyn aloittamisesta maata vastaan. On hyvä, että Euroopan komissio ryhtyy vihdoin toimeen asian suhteen ja osoittaa, ettei Unkarin toiminta ole hyväksyttävää. Euroopan unionin demokraattisista ja oikeudellisista periaatteista on pidettävä tiukasti kiinni.

Facebook
Twitter
WhatsApp