Oikeutettu lastentekolakko

///Turun Sanomat

Paperiteollisuuden työselkkaukset ovat leviämässä muillekin aloille. Vappuaattona julistetaan Helsingissä avatuksi lastentekolakko. Keino ei sinänsä ole uusi vaan tuttu jo antiikin tragedioista. Lakon käytännön toteuttamista varten jaetaan kondomeja. Omaa lakkotoimintaa on kaikissa suuremmissa kaupungeissa, luonnollisesti myös Turussa. Lakkolaiset vaativat, että vanhemmuuden kustannukset jaetaan tasan kaikkien työnantajien kesken.[:]

Lakkolaisten vaatimukset saavat tukea myös tilastoista. Hiukan alle 30-vuotiaiden naisten aborttitilastoissa on outo piikki. Uskon sen kertovan työelämän kilpailun kiristymisestä. Työelämään päästään aikaisempaa myöhemmin, ja alkaa jo olla kiire saada lapsia. Ja ikään kuin paineet eivät olisi tarpeeksi kovia, työnantajat syyllistyvät Suomessakin laissa ankarasti kiellettyyn syrjintään.

Olen kyllä tietoinen siitä, että Puolassa nainen voi jopa menettää työpaikkansa, jos hankkiutuu eroon miehestään, lievemmästä syrjinnästä puhumattakaan. Olen erittäin tyytyväinen ajatellessani, kuinka parin vuoden takainen EU-direktiivi pakottaa uudet EU-maat perustamaan tasa-arvokehityksen seurantaan ja edistymiseen keskittyvät virastot ja säätämään sanktiot kiellettyyn syrjintään syyllistyville. Mutta yllättävän usein kuulee täälläkin, kuinka kolmekymppisen naisen määräaikaisuuksiin perustuvaa työsuhdetta ei millään haluta vakinaistaa. Kaiken huipuksi työhönottohaastatteluissa saatetaan enemmän tai vähemmän selvitellä hakijan perhesuunnitelmia.

Ongelma koskettaa myös miehiä, jotka haluaisivat käyttää oikeuttaan perhevapaisiin. Siitä ei ole kovin kauaa, kun yksinhuoltajaisä sai taistella puolustusvoimilta oikeuden palata iltaisin varusmiespalveluksesta lastensa luokse. Ja lisäksi miesten keskimääräinen palkkaetumatka naisiin ohjaa perheitä siihen, että juuri äiti on kotona lasten kanssa.

Ei ole ihme, että maassamme on nyt ajauduttu yhteenottoihin ja lakkoihin. Suomi on ainoa pohjoismaa, jossa lakkolaisten vaatimus ei jo ole toteutunut. Paperiteollisuuden miehet – kaikki kunnia heidän tärkeälle alalleen – kyllä saavat tukea jopa lahden takaa Ruotsista, mutta pätkätöiden uuvuttamat lastentekolakkolaiset tuskin saavat tukea edes oman maamme paperintekijöiltä.

Pääomavaltaisena paperiteollisuus hyötyy nykytilanteesta, koska paperikoneilla ei ole verokirjoja eikä naisia alalla ole kovin paljoa. Maksajapuolella ovat naisvaltaiset palvelualat ja julkinen sektori, josta hyödymme kaikki sukupuolesta riippumatta. Pienen kampaamoyrityksen omistajalle yhdenkin työntekijän raskaus voi merkitä lappua luukulla. Naisyrittäjät ovat laskeneet, että vanhempainvapaista ja niistä aiheutuvista vuosilomista sekä sijaisista aiheutuvista kustannuksista voi kertyä jopa 13 000 euron kulut lasta kohden.

On ollut erittäin ilahduttavaa havaita, että keskustelu lastentekolakkolaisten vaatimuksesta on viimeisen vuoden aikana lisääntynyt. Kansanedustaja Tarja Cronbergin (vihr) lakialoitteessa esitettyä mallia on hiljattain kannattanut myös tasa-arvoministeri Sinikka Mönkäre (sd). Myös eduskunta on äskettäin tasa-arvolain uudistuksen hyväksyessään velvoittanut hallituksen ryhtymään tässä toimiin.

Paras malli meille on Ruotsissa. On perustettava rahasto, johon kaikki työnantajat osallistuvat ja josta vanhemmuuden kustannukset maksetaan.

Vanhemmuuden kustannusten jakaminen tasan työnantajien kesken on ehkä strategisin keino edistää Suomessa naisten ja miesten tasa-arvoa. Se laukaisisi kolmekymppisten naisten pätkätyökierteen tehokkaasti ja antaisi perheille valinnan mahdollisuuden oman näköiseen tapaan jakaa vanhemmuus.

Koko EU:ssa ollaan erittäin huolissaan väestökehityksestä, jonka takia työssäkäyviä suhteessa muihin on koko ajan vähemmän. Erityisesti Etelä-Euroopassa pitää saada suurempi osa naisista työelämään. Vanhemmuus ei saa sitä estää. Vanhemmuuden kustannusten jakaminen on juuri sellainen teema, jonka Suomi voisi nostaa vuoden 2006 lopulla koittavan puheenjohtajakautensa tasa-arvotavoitteeksi.

Toivotan kaikille lastentekolakkoon osallistuville oikein menestyksekästä kampanjointia! Tukitoimia voidaan vapun jälkeen käynnistää myös Arkadianmäellä.

Facebook
Twitter
WhatsApp