Nobel-Gaala: EU toimi yhtenäisesti Kiinan painostuksesta huolimatta

Hautala osallistuu tänään Nobel-gaalaan Oslossa, jossa Nobelin rauhanpalkinto luovutetaan kiinalaisen Liu Xiaobon elämäntyölle demokratian ja  ihmisoikeuksien puolesta. Xiaoboa tai hänen omaisiaan ei ole päästetty osallistumaan gaalaan vastaanottamaan palkintoa.  Hautala ja Euroopan parlamenttia tilaisuudessa edustanut varapuhemies Edward McMillan-Scott kiittivät EU-maita yhtenäisestä ihmisoikeuspolitiikasta Kiinan painostuksen alla ennen Nobel-Gaalaa[:]

Hautala kommentoi:
“Huolimatta Kiinan voimakkaasta painostuksesta, EU on esiintynyt Nobel-gaalassa yhtenäisesti. Pekingin reaktio Xiaobon palkitsemiseen kertoo oman tarinansa. Kaikkien meidän ajatuksemme täällä Oslossa ovat Xiaobon sekä  muiden Kiinan poliittisten vankien luona.”

“Tänään kansainvälisenä ihmisoikeuspäivänä haluamme korostaa, että demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden tulee olla EU:n ulkopolitiikan johtava periaate. Tätä varten EU:n ulkosuhdehallintoon tulee perustaa ihmisoikeuksien ja demokratian pääosasto sekä ihmisoikeuksien erityislähettilään  virka”,  ehdottavat Hautala ja McMillan-Scott.

Euroopan parlamentti keskustelee EU:n ihmisoikeuspolitiikan roolista uudessa ulkosuhdehallinnossa ensi viikolla
EU:n korkean edustajan Catherine Ashtonin kanssa.

Facebook
Twitter
WhatsApp