Niinistö ja Hautala: Budjetissa huolehdittava nuorten tulevaisuudesta – koulujen resurssit turvattava

Vihreät lähtee budjettineuvotteluihin tyytyväisenä siihen, että niukassakin taloustilanteessa hallitus haluaa huolehtia nuorista, ehkäistä syrjäytymistä ja siten katsoa kohti tulevaisuutta. Esimerkiksi nuorten yhteiskuntatakuun laajennus pitää huolen siitä, etteivät nuoret pääse putoamaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Vihreiden hallitusryhmä keskusteli kesäkokouksessaan Kouvolassa budjettineuvotteluista ja tulevan syksyn haasteista.[:]

– Syrjäytyminen ja eläkkeelle jääminen jo nuorena on ihmiselle aina tragedia ja köyhyysloukku loppuiäksi. Valtiolle nuoren menetetyn työpanoksen hinta on 1,5 miljoonaa euroa. Meidän on huolehdittava siitä, että jokainen pysyy mukana, sanoi Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö.

Niinistö on huolissaan siitä, miten ehdotetut säästöt vaikuttavat peruskouluihin ja kulttuurilaitoksiin.

– Koulu- ja sivistyspuolueena haluamme varmistaa nuorten tasavertaiset mahdollisuudet hyvään koulutukseen. Erityisesti peruskoulujen resurssien riittävyys on varmistettava ja elvyttävänä toimena määrärahoja homekoulujen kunnostamiseen voisi mielestämme hyvin lisätä, Niinistö sanoi.

– Tärkeää on myös, että eri kulttuurimuotoja kohdellaan tasavertaisesti. Esimerkiksi kirjastojen palvelut on turvattava.

Budjettineuvotteluissa Vihreät haluaa nostaa esiin myös yritysten veropaon. Kansainväliset yritykset pystyvät nykyisellään optimoimaan verotustaan niin, että valtio menettää rutkasti verotuloja.

– Valtio voi saada huomattavia verotuloja, jos verokeinottelu saadaan kuriin. Jo yleinen oikeustaju vaatii, että tähän puututaan, kehitysministeri Heidi Hautala sanoi.

Hallitus valmistelee syksyllä ilmastolakia ja ilmasto- ja energiastrategiaa. Ville Niinistö haastaakin suomalaiset puolueet esittämään ratkaisuja siihen, miten Suomi jatkossa vähentää päästöjä ja rakentaa vihreää taloutta. Ilmastonmuutoksen etenemisestä on saatu kesän aikana uusia, huolestuttavia tietoja, ja tavoite lämpenemisen pysäyttämisestä kahteen asteeseen uhkaa karata käsistä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo täällä.

– On häpeällistä, kuinka useimmat suomalaiset päättäjät vaikenevat kestävän yhteiskunnan rakentamisesta tällaisena haastavana aikana. Olin itse tuttavien luona vierailulla todistamassa Filippiinien Manilan pahoja tulvia. Suurkaupungin köyhimmät saivat kantaa ihmisen aiheuttaman sään ääri-ilmiöiden lisääntymiseen taakkaa. Suomessa Pohjanmaalla on koettu pahoja tulvia, ja ne lisääntyvät, jollemme saa ilmastonmuutosta kuriin, Niinistö sanoi.

– On nostettava kunnianhimon tasoa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. On hyvä, että elinkeinoministeri Häkämies on ryhtynyt ajamaan vihreiden tavoittelemaa öljyriippuvuuden vähentämistä ja sähköautojen verohelpotuksia, mutta ne eivät vielä riitä kovin pitkälle. Tulevaisuuden menestys on vähäpäästöisessä taloudessa, Niinistö sanoi.

Heidi Hautala muistutti myös tavoitteesta nostaa kehitysapu 0,7 prosenttiin bktl:stä sekä hallituksen kolme kertaa vahvistamasta poliittisesta sitoumuksesta, että ensi vuodesta valtiolle syntyviä päästöhuutokauppatuloja käytetään kehitys- ja ilmastorahoitukseen.

– Huomaan kansainvälisissä yhteyksissä jatkuvasti, että sitoutuminen 0,7 prosentin tavoitteeseen on tärkeää Suomen ulkopolitiikan luotettavuudelle. Tämä kannattaa muistaa nyt, kun päätös Suomen pyrkimyksestä YK:n turvaneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi lähestyy, Hautala sanoi.

– On luotava uusia innovatiivisia rahoituslähteitä. Haluan nähdä Suomen etujoukossa ottamassa rahoitusmarkkinaveron käyttöön.

(Vihreiden tiedote 17.8.2012)

Facebook
Twitter
WhatsApp