Euroopan parlamentin ryhmänjohtajat kaatoivat ehdotuksen verojärjestelmiin kohdistetusta tutkintavaliokunnasta, vaikka aloite oli saanut vaaditun 25 prosentin tuen parlamentissa.
Vihreä ryhmä teki syksyllä Luxleaks-paljastusten jälkeen ehdotuksen parlamentin tutkintavaliokunnasta. Sen tavoitteena oli saada kuva veroparatiisien toimintatavoista, eri EU-maiden vetovälttelyä edistävistä järjestelmistä sekä jäsenmaiden suuryritysten kanssa tekemistä salaisista verosopimuksista.
Vihreät halusivat perustaa tutkintavaliokunnan siksi, että sen avulla parlamentti olisi saanut tavanomaista vahvemmat valtuudet tutkia jäsenmaiden verotukseen liittyviä aineistoja, joihin sillä ei muuten ole pääsyä.
Isommat poliittiset ryhmät, kokoomuksen EPP, sosiaalidemokraattien S&D, perussuomalaisten ECR ja keskustan ALDE suostuivat vain heikommat toimivaltuudet omaavan erityisvaliokunnan perustamiseen.
“Tässä on nyt kyse puhtaasti parlamentin puhemies Schulzin ja isoimpien poliittisten ryhmäjohtajien poliittisesta päätöksestä. En olisi uskonut, että kyseiset ryhmäjohtajat ovat valmiita pysäyttämään aloitteen, jolla voidaan puuttua merkittävästi kansalaisiakin huolestuttavaan verovälttelyyn”.
Aloitteen hylkäyksen perusteena käytettiin “oikeudellisia tai menettelytapoihin liittyviä esteitä” Riippumaton valtiosääntöoikeuden professori Franz Mayer kumosi tämän oikeudellisessa lausunnossaan vahvistaen, että aloite oli valiokunnan valtuuksien mukainen.
“Tutkintavaliokunta olisi ollut parlamentin sopivin ja järein keino päästä käsiksi EU-jäsenmaissa tapahtuvaan veronkiertoon ja -välttelyyn. Nyt parlamentin rooli ja uskottavuus kärsii, eikä jäsenmaiden tarvitse avata verojärjestelmiään.”
Vihreiden ehdotuksen pohjalta erityisvaliokunnasta äänestetään parlamentin täysistunnossa ensi viikon torstaina.
Tammikuussa 2015 vihreän ryhmän tutkintavaliokunta-aloite sai taakseen vaaditun yli 188 mepin eli parlamentin neljäsosan tuen. 195 allekirjoittaneen joukossa oli edustajia EPP-, S&D- ja ALDE-ryhmistä sekä vihreiden ja vasemmiston ryhmät kokonaisuudessaan sekä Italian viiden tähden liike EFDD-ryhmästä.