Nainen joka teki vaikutuksen

Anna Politkovskaja, Novaja Gazeta –lehden toimittaja Moskovasta, tunnetaan rohkeana Tshetshenian-reportterina ulkomaita myöten. Minulla oli ilo tutustua Annaan, kun hän vieraili Suomessa joulukuun puolivälissä kustantajansa LIKEn vieraana. Tiukassa ohjelmassa oli puolen päivän mittainen vapaamuotoinen Porvoon-vierailu, jota emännöin. Olin aivan varma, että Annaa oli yritetty lukuisia kertoja houkutella Brysseliin. Ei suinkaan! Niinpä sanoin järjestäväni mielihyvin hänelle tapaamisia EU:n avainhenkilöiden kanssa Thetshenian kysymyksen merkeissä.[:]

Niinpä Anna vietti Berliinin-matkansa jatkoksi kiireisen keskiviikkopäivän 29.1. vieraanani Brysselissä. Hän keskusteli ihmisoikeusjärjestöjen ja Euroopan parlamentin jäsenten kanssa. Tärkeintä oli kuitenkin, että ulkoasioista vastaava komission jäsen Chris Patten löysi kalenteristaan aikaa Annan tapaamiseen. Komissaari ja hänen Venäjän-asiantuntijansa saivat muun muassa kuulla, että kaavailtu kansanäänestys Tshetshenian asemasta on aivan ennenaikainen, mitään keskustelua ei ole ollut mahdollista käydä.

Annan raportti tapaamisesta Pattenin kanssa ja muita vaikutelmia löytyy Novaja Gazetasta, johon on linkki alla.

Minä, jolle slaavilaiset kielet ovat täyttä hepreaa, jouduin turvautumaan Annan suomen-kääntäjän Jukka Mallisen apuun. Kas tällainen Novaja Gazetan pääjutun sisältö suurinpiirtein oli:

”(Anna) kehuu kovasti Pattenin avoimuutta, professionalismia ja vaatimattomuutta, joka kaikki on ristiriidassa venäläisten johtajien habituksen kanssa. Anna on erittäin tyytyväinen keskusteluunsa Pattenin kanssa: hän sai esittää asiansa ja sai hyviä vastauksia ja kommentteja Pattenilta. Hänen humanitäärinen pointtinsa tuli täysin ymmärretyksi.
Patten oli valittanut, että Putin ja Ivanov ignoroivat hänen yrityksensä
keskustella Tshetsheniasta ja että muutenkin Venäjä toimii kömpelösti suhteessa
EU:hun. Annan mielestä pahimman virheen on tehnyt duuman puhemies Rogozin, joka on esiintynyt räikeästi peruuttaessaan Euroopan parlamentin valtuuskunnan Tshetshenian-matkan. Venäläiset luulevat, etta Rogozin puolusti komeasti Venäjää, mutta itse asiassa hän pilasi maan maineen. Muutenkin virallisiin venäläisiin on Annan mukaan
EU:ssa kyllästytty, kun mikään ei suju eikä mene perille. Ja EU on hyvin sivistyneesti toimiva organisaatio.”

Anna tulee maaliskuussa Helsinkiin, kun hänen kirjoittamansa kirja Tshetsheniasta ilmestyy.

Raportti Politkovskajan Suomen vierailusta
(lyhennetty)
Jukka Mallinen

Rohkeasta ja totuudellisesta Tshetshenia-dokumentoinnistaan tunnettu venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja vieraili Suomessa joulukuun puolivälissä Suomen Penin, Suomen Amnestyn ja Like-kustantamon kutsusta.

Politkovskajan viesti kiinnosti suuresti niin kansalaisia kuin tiedotusvälineitäkin. TV ja lehdet kertoivat laajalti Politkovskajasta ja mm. STT:n haastattelu levisi lukuisiin lehtiin. Sanomalehti Kaleva jopa viittasi Politkovskajan vierailuun Tshetsheniaa käsitelleessä pääkirjoituksessaan.

Politkovskaja totesi vierailustaan: ”Suomessa havaitsin yllätyksekseni, että suomalaiset sekä tietävät enemmän Tshetsheniasta että erottavat olennaisen paremmin kuin muualla lännessä. Kysymykset, joita minulle esitettiin olivat osuvia ja asiaa tuntevia. Joukkotiedotusvälineiden suuri mielenkiinto yllätti, oli paljon keskusteluja, ihmiset tulivat puhumaan kanssani, ravintola Juttutuvassa minulle annettiin jopa kirjelappu ”Naapuripöytä on kanssasi”. Tällaiseen en törmää lännessä, Venäjästä puhumattakaan.

Suomen Amnesty oli kutsunut elokuvateatteri Rexiin 700 teiniä minua kuuntelemaan: luulin, että he eivät tietäisi mitään eivätkä olisi kiinnostuneita ja kaikki pitäisi selittää alusta pitäen. Mutta teinit osoittautuivat hämmästyttävän vakavamielisiksi, he kuuntelivat kiinnostuneina ja tiesivät paljon ja tekivät aktiivisesti fiksuja kysymyksi. He saivat minut liikuttumaan.

Tshetshenian ongelma on osaksi seurausta Venäjän imperiaalisesta tajunnasta. Ymmärrän, että nämä imperiumin ongelmat ovat suomalaisille läheisiä ja ymmärrettäviä Suomen oman historian takia.

Suomessa ei ole myöskään sellaista taistelun idealisointia, johon törmää lännessä. Suomalaiset ymmärtävät, että kyseessä on hirvittävä tragedia ja nyt on kiireellistä puolustaa siviiliväestöä ja lopettaa sota, rakentaa rauhanomaista elämää tshetsheenien kansakunnan pelastamiseksi. Itsenäisyys tulee ajankohtaiseksi myöhemmin, tshetsheenit tulevat itse ratkaisemaan tämän kysymyksen.

MEP Heidi Hautala kysyi minulta, kun tutustuimme, haluanko tulla Europarlamenttiin kertomaan Tshetsheniasta. Vastasin, että näiden vuosien aikana ei vielä kukaan ole ehdottanut sitä minulle. Ja kohta jo olin Heidin avulla Bryssselissä. Sain 29.1. 2003 tavata jopa EU:n ulkoasiankomissaari Kris Pattenin, joka hyvin kiinnostuneena kuunteli viestiäni ja tietojani – kaikki tämä tapahtui keskellä Irakin hässäkkää. Krisin kanssa oli erittäin hyvä keskustelu, se oli tärkeää minulle ja toivoakseni tuottaa tuloksia. Olen hyvin kiitollinen aktiiviselle Heidille.”

Facebook
Twitter
WhatsApp