Musiikkia korvilleni

 Suomi paistattelee kansainvälisissä vertailuissa korruptoimattomuuden ykkösmaana. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että poliittisen rahoituksen osalta olemme sameassa joukossa, yhdessä Kazakstanin kaltaisten maiden kanssa. Euroopan neuvoston korruptioiskuryhmä GRECO kävi tutkimassa Suomessa asiaa ja laati muutama kuukausi sitten suosituksensa. Poliittisen rahoituksen saloja on yksinkertaisesti avattava.

 
Kukapa olisi uskonut vielä viikko sitten, että edellytykset rahoituksen avaamiseen ovat yhtäkkiä erinomaiset. Eduskunnan ehkä vaikutusvaltaisin henkilö, pääministeripuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli sen teki osoittaessaan, että lainsäätäjä ei piittaa säätämistään laeista. Kun vaalirahoitusilmoitusten laiminlyönneistä ei ole säädetty seuraamuksia, voi isojakin tukirahoja vastoin lakia jättää selvittämättä.
 
Toki monella muullakin edustajalla on näitä “Satakunnan parhaaksi ry:n” kaltaisia tukiyhdistyksiä, joiden tilejä he eivät ole eritelleet. Kalli löi kuitenkin kaikki muut laudalta avoimella lainhalveksunnallaan. Tällaiseen kansalaistottelemattomuuteen en ole ennen törmännyt.
 
Kalli on nyt on ilmoittanut palauttavansa rahat ja julkistavansa niiden lahjoittajien nimet, jotka sen hyväksyvät. Uskon, että paine häntä kohtaan kasvaa sille, että Kallin on lopulta kerrottava kaikki avoimesti., jolloin myös selviää, onko rahan avulla syntynyt sopimattomia kytköksiä.
 
Timo Kalli vetoaa nyt oikeusministeriöön, että laki tuotaisiin mahdollisimman pian eduskuntaan, rangaistussäännöksen kera. Hänen puolueensa puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen on viestittänyt Brasilian-matkaltaan, että laissa pitäisi samalla määrätä vaalirahoitukselle yläraja. Tämä olisi kerrassaan mainio juttu, sillä vaali vaalilta kampanjat ovat tulleet hintavammiksi. Käynnissä on todellinen kilpavarustelu, ja siitä on jo tullut demokratian este.
 
Kaikki tämä on musiikkia korvilleni. Tein viime kaudella lakialoitteen, jossa vaalirahoituksen ilmoittamisrikkomuksesta määrättäisiin sakko. Yksi mahdollisuus olisi, että kansanedustaja ei voisi saada valtakirjaansa, ennen kuin on antanut asianmukaisen ilmoituksen vaalirahoituksestaan.
 
Oikeusministeri Tuija Brax on saanut työlleen upeaa, vaikkakin hiukan odottamatonta tukea.
Facebook
Twitter
WhatsApp