Morian leiriläisten auttaminen on kaikkien EU-maiden vastuulla

Sisäministeriö tiedotti tänään, että Suomi auttaa Kreikkaa vastaanottamalla 11 ilman huoltajaa tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa tulipalon tuhoamalta Morian pakolaisleiriltä.

Tuen sisäministeri Maria Ohisalon päätöstä täysin. Tilanteessa, jossa EU ei ole kyennyt toimimaan tehokkaasti, on käytännön ratkaisujen etsiminen jäänyt yksittäisille maille. Osa EU-maista on kieltäytynyt yhteisestä vastuunkannosta täysin.

Keväällä ja kesällä ilman huoltajaa pakolaisleireillä olleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on uudelleensijoitettu EU-maihin. Suomeen tuli heinäkuussa 24 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Suuri osa EU:sta turvaa hakevista siirtolaisista on kuitenkin vielä vailla apua.

Morian tulipalosta aiheutunut akuutti kriisi kertoo, kuinka tärkeää EU:n yhteinen vastuunkanto on. Saksa, joka on tällä hetkellä neuvoston puheenjohtajamaa, on painottanut, että tarvitsemme kiireellisesti yhteisen EU:n turvapaikanhakijoiden vastaanottamisohjelman. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan ilmoitti hiljattain, että komissio tulee vihdoin esittämään uutta turvapaikka- ja muuttoliikesopimusta 30 syyskuuta.

Hyvinvoivana maana Suomella on mahdollisuus ja velvollisuus auttaa näitä ihmisiä – erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia lapsia. Määrällisesti 11 lasta ei ole paljon, mutta 11 ihmishenkeä on paljon – yhdenkin ihmisen elämä on mittaamattoman arvokas.

Lesboksen saarella sijaitseva Morian pakolaisleiri on rakennettu 3 100 ihmiselle, mutta sinne on tällä hetkellä majoitettu yli 13 000 ihmistä. Olosuhteet leirissä oli jo moneen kertaan todettu järkyttäviksi. YK:n pakolaisavun järjestö UNHCR:n pääsihteeri Filippo Grandi sanoi marraskuun lopulla leirillä vieraillessaan, ettei ole hyväksyttävää, että hätätilanteessa olevien ihmisten on elettävä niin hirvittävissä oloissa.

Facebook
Twitter
WhatsApp