Metsät ilmastopäätösten keskiöön

Seuraavat vuodet ovat ilmaston ja koko tulevaisuutemme kannalta ratkaisevia. Komissio julkaisi tänään suunnitelmansa päästöneutraalista EU:sta vuoteen 2050 mennessä. Tosiasiassa tavoitteeseen on päästävä jo aiemmin.

Fossiilisista polttoaineista on päästävä eroon, mutta aivan yhtä tärkeää on ratkaista kysymys metsäkadosta. Maailman metsät ovat ainut olemassa oleva keino sitoa hiilidioksidia ilmakehästä.

Vein juuri parlamentin varapuheenjohtajana EU:n viestin Belgian järjestämään konferenssiin Kongon alueen metsäkumppanuusohjelmasta. Viesti on selvä: kestävät ratkaisut tämän maailman toiseksi merkittävimmän metsävarannon suojelemiseksi ja kehittämiseksi hyödyttävät paikallisen väestön lisäksi koko planeettaa.

Metsäkato maailmalla johtuu usein kansainvälisten, paljolti eurooppalaisten yritysten vastuuttomuudesta. Hiljattain hyväksytyssä mietinnössäni metsien kestävästä käytöstä tunnistetaan EU:n valtava vaikutus maailman metsiin.

Kehitysmaiden metsänhakkuut todella koskettavat meitä silloinkin, kun syömme suklaata ja juomme kahvia. Metsää hakataan viljelmien tieltä, ja tuotteet, kuten kahvi ja kaakao, päätyvät EU-markkinoille. Suuren tuottajamaan Norsunluurannikon metsistä 85% on hävitetty vuoden 1990 jälkeen. Länsi-Afrikassa viljelmillä raataa miljoonia lapsia.

Mitkään vapaaehtoiset sertifikaatit eivät ole auttaneet, niinpä parlamentti vaatii EU:lle yrityksiä velvoittavaa säätelyä hankintaketjujen siivoamiseksi. EU:lla on valtava vastuu varmistaa, ettemme edistä enää metsäkatoa muualla. Tämän suhteen komissiolla oli tänään hienoja uutisia – komissio on luvannut mietintöni pohjalta vihdoin laatia ohjelman globaalin metsäkadon torjumiseksi. Tätä on odotettu ja vaadittu kauan!

On hienoa, että Suomen hallitus on vihdoin herännyt globaalien metsävarantojen kriittisyyteen, mutta toimivia ja hyviksi todettuja ohjelmia ja mekanismeja metsäkadon estämiseksi yhteistyössä paikallisten kanssa on jo olemassa. Niitä kannattaa tukea sen sijaan, että keksitään uusia ja lähetetään suomalaiset istuttamaan puita Afrikkaan. Ratkaisut on löydettävä yhdessä, kokonaiskuva tunnistaen. Maailman metsät vaikuttavat ilmastonmuutoksen ohella aivan kaikkeen: sademäärään, ruuantuotantoon ja alkuperäiskansojen elinmahdollisuuksiin.

Facebook
Twitter
WhatsApp