Metropolimallista kansanäänestys

Kansanedustaja, eurovaaliehdokas Heidi Hautala pitää SDP:n avaamaa keskustelua pääkaupunkiseudun metropolihallinnosta tervetulleena.[:] Malli olisi Heidi Hautalan mukaan hyvä mahdollisuus kehittää suomalaista kuntahallintoa demokraattisempaan, kansalaiset aktiivisesti päätöksentekoon osallistavaan suuntaan.Hautala mainitsee, että toimivia metropolimalleja on muun muassa Lontoossa, Tukholmassa ja Kööpenhaminassa. Seututaso huolehtii kaupunkiseudun strategisesta ohjauksesta, aluetasolla puolestaan huolehditaan asukkaiden hyvinvoinnista paikallisdemokratiaa toteuttaen. Hautalan esittämä malli ei estä sitä, että pääkaupunkiseudun kunnista jotkut kuten Helsinki ja Vantaa voisivat sen puitteissa yhdistyä.

– Nyt tulisi valmistella kansanäänestyksessä päätettäväksi malli, jossa vaaleilla valittava seutuvaltuusto päättäisi maankäytön suurista linjoista, asuntopolitiikasta sekä joukkoliikenteestä koko työssäkäyntialueella 14 kunnan alueella. Paikallishallinto puolestaan ottaisi vastuulleen asemakaavoituksen ja lähipalvelut, Hautala visioi.

– Pääkaupunkiseudulla on tuhlattu pari vuosikymmentä kuntapäättäjien lyhytnäköisen ja itsekkään oman kunnan edun tavoitteluun. Se on koitunut asukkaiden haitaksi, kun kuntarajat estävät yhteistyön asuntopolitiikassa, eikä joukkoliikennettä saada kehitettyä, Hautala sanoo.

Heidi Hautala kiertää tänään lauantaina pääkaupunkiseutua. Hän on tavattavissa Narinkkatorilla klo 10-11, vihreiden kasvihuoneella Lasipalatsin edessä klo 11-12.30, Tikkurilassa klo 13-14, Hakaniemen torilla klo 14.30-15.30 ja Isossa Omenassa klo 16-17.

Facebook
Twitter
WhatsApp