Meksikon on tutkittava Jyri Jaakkolan murha

Kolumni julkaistu Vihreässä Langassa 7.5.2010[:]

Ihmisoikeustarkkailija Jyri Jaakkolan murha Etelä-Meksikossa Oaxacan osavaltiossa on suuri suru ja menetys hänen perheelleen, ystävilleen ja meille muille, jotka olemme seuranneet Uusi Tuuli -yhdistyksen purjehdusta kehitysmaatoiminnan keulilla.

Koskaan aikaisemmin kansainvälinen ihmisoikeustarkkailijajoukko ei ole Meksikossa joutunut aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. Missio oli puhtaasti humanitäärinen tarkoituksenaan auttaa alkuperäiskansan oloja. Joukossa oli kaikkiaan viisi eurooppalaista tarkkailijaa.

Kun Satu Hassin kanssa saimme järkyttävän uutisen, saatoimme asian saman tien Euroopan parlamentin puhemiehen tietoon. Tämä esittikin Jyrin perheelle surunvalittelunsa avatessaan täysistuntoa kuluvan viikon keskiviikkona.

Torstaiaamuna tapasimme parlamentissa Meksikon EU-suurlähettilään. Järkytykseksemme hän valitteli onnettomuutta. Hän myös arvosteli matalatasoiseksi uutislähdettämme, joiden mukaan pelkästään tänä vuonna alueella on tapahtunut 19 murhaa, eikä niitä ole tutkittu. Kyseessä oli kuitenkin Meksikon Suomen Kuvalehti.

Vakavan, mahdollisesti organisoidun rikoksen kutsuminen onnettomuudeksi on skandaali. Rouva suurlähettilään olisi kannattanut olla tarkempi sanoissaan. Hän tuntui muutoinkin pitävän vaatimuksiamme murhan ja koko iskun perusteellisesta selvittämisestä lähinnä henkilökohtaisena loukkauksena ja oli pahoillaan, ettei tapaaminen ollutkaan tavanomainen suurlähettilään kohteliaisuuskäynti.

Jyri Jaakkolan ystävät ovat antaneet arvokasta tietoa, joka voi auttaa rikoksen selvittämisessä. On käynyt aivan selväksi, että ihmisoikeustarkkailijat olivat kertoneet matkastaan paikallisille viranomaisille etukäteen saadakseen vaarallisella alueella suojaa. Vaikuttaa, että sen sijaan paikalla heitä odotti väijytys.

Oaxacan kuvernööri Ulises Ruiz on lähinnä tuominnut kansainvälisen ihmisoikeustarkkailun alueella ja ilmoittanut, että Meksikon yleisen syyttäjän pitää tutkia, millä oikeutuksella he sinne menivät ja olivatko heidän viisuminsa voimassa.

Tarkoituksemme on myös vaatia Meksikoon läheiset suhteet omaavaa Espanjaa EU:n nykyisenä puheenjohtajavaltiona huolehtimaan siitä, että rikokset tutkitaan asianmukaisesti ja syylliset saatetaan oikeuden eteen tuomittaviksi. Tapaus on saanut EU:n piirissä suuren huomion ja siksi tutkinta on siirretty Meksikon liittovaltion pääsyyttäjälle. Odotamme saavamme tästä ajankohtaista tietoa.

Ulkomaalaisten murhat voivat nyt osoittautua keinoksi vihdoin puuttua rankaisemattomuuteen, joka liittyy paikallisten eliittien, niiden palveluksessa olevien aseistettujen joukkojen sekä alkuperäiskansojen suhteisiin.

Facebook
Twitter
WhatsApp