Mehiläiskuolemia aiheuttaville torjunta-aineille stoppi

Mediassa levisi eilen ja tänään uutinen, jonka mukaan Suomi vastustaa mehiläiskuolemia aiheuttavien torjunta-aineiden, neonikotinoidien, kieltoa. Onneksi kanta on vasta virkamiesten esitys, joka peräänkuuluttaa lisäselvityksiä ja kiellon Suomessa rypsinviljelylle aiheuttaman ongelman ratkaisemista. [:]

Suomessa ollaan huolissaan erityisesti rypsin ja rapsin viljelystä, jossa neonikotinoideja erityisesti käytetään. Vaihtoehdot kukkivien kasvien, kuten rypsin ja rapsin viljelylle olisi selvitettävä ennen täyskieltoa. Vaihtoehtoja kuitenkin on; kasvatetaanhan meillä luomurypsiäkin.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisella on nyt mahdollisuus asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. On arvioitu, että pelkästään viljelykasvien pölyttäminen ilman ilmaista mehiläistyövoimaa maksaisi viisi kertaa enemmän kuin kyseisten aineiden kielto. Muut vaikutukset luonnolle saattaisivat olla katastrofaalisia, ruokaturvasta puhumattakaan.

Suurin osa kasveista on riippuvaisia mehiläisistä. Ilman niiden tekemään pölytystä meillä ei olisi esimerkiksi omenoita, viinimarjoja, kaalia tai porkkanaa.

Mehiläiskato aiheuttaa kiistatta merkittäviä taloudellisia menetyksiä.

Euroopan unioni on ollut aikeissa kieltää neonikotinoidit nopealla aikataululla. Asia on nyt merkillisesti poistunut esityslistalta. Nyt se tulee niin Suomessa kuin EU:ssakin nostaa virkamiestasolta poliittiseen käsittelyyn.

Vihreiden mielestä Suomen tulee olla valmis kannattamaan neonikotinoidien täyskieltoa, kun riskeistä on saatu riittävä analyysi.

Jo sitä odotellessa tulisi säätää merkittäviä rajoituksia. EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on selvästi osoittanut, että kyseiset aineet ovat vakava riski mehiläisille.

Neonikotinoidien haitat otetaan Euroopassa vakavasti. Esimerkiksi Ranska, Saksa ja Italia ovat asettaneet rajoituksia niiden käytölle.

Suomi ei voi jäädä yksin käyttämään aineita, jotka voivat olla uhka koko maapallon ruokaturvalle.

Facebook
Twitter
WhatsApp