Kolumni Vihreässä langassa 22.10
Kun Euroopan parlamentti tänään perjantaina käy vaatimaan Sri Lankan hallitusta toteuttamaan lehdistönvapautta ja lopettamaan toimittajien häirinnän, se tulee paljastaneeksi EU:n kiusallisimman ihmisoikeusongelman. Ihmisoikeusloukkausten on oltava mieluiten hyvin kaukana, ennen kuin niihin puututaan.[:]
Eilen parlamentti päätyi poikkeuksellisen dramaattisessa äänestyksessä hylkäämään äänin 338-338 Italian lehdistönvapauden rajoituksia arvostelevan päätöslauselman, puhemiehen äänen ratkaistessa.
En muista vastaavaa kahtiajakoa, jossa voittajat eivät voineet olla pidättämättä riemuaan.
Vasemmiston, liberaalien ja vihreiden rintama piti hyvin, mutta äänestys olisi voinut kallistua toiseen suuntaan, jos Berlusconin yhtyneet kriitikot olisivat hyväksyneet päätöslauselmaan oikeiston puolelta tehdyn esityksen, jossa tuomittiin Unkarin vasemmistohallitus korruptiotapauksia tutkineiden toimittajien painostamisesta.
Kiihkeä tunnelma varmaan esti viileän harkinnan, mutta se ehkä maksoi unkarilaisten oikeistoedustajien kannatuksen.
Onneksi jotkut koettavat säilyttää objektiivisuutensa median vapautta arvioidessaan. Toimittajat ilman rajoja -järjestön tällä viikolla julkaiseman kartoituksen mukaan Sri Lanka on medianvapaustilastoissa 162. sijalla 175 maan joukossa.
Järjestö on huolissaan erityisesti Italian ja Ranskan tilanteesta, mutta myös Slovakian ja Bulgarian katsotaan olevan vapaassa pudotuksessa. Italian putoamista viisi sijaa alaspäin 49. sijalle selittävät Berlusconin omistukset sekä niiden seurauksena valtiovallan sekaantuminen median toimintaan. Italian tie voi varoittavien äänien mukaan olla muidenkin EU-maiden tie. On tietysti matkaa siihen, että televisiojuontaja lähettää ohjelman ohessa Suurelle Johtajalle lämpimät syntymäpäiväonnittelut, mutta vallan keskittyminen harvoihin käsiin uhkaa muuallakin.
Komission pöytälaatikossa on vuosia levännyt direktiiviehdotus, jolla rajoitettaisiin mediavallan keskittymistä. Asiaan pitää palata, kun parlamentti muutaman viikon kuluttua tenttaa Barroson uuden komission
jäsenehdokkaita.
Euroopan kustantajien liitto on varoittanut euroedustajia myös tämän keskustelun yhteydessä mahdollisen median keskittymistä rajoittavan lainsäädännön rajoittavan pikemminkin ilmaisunvapautta.Toimittajat ilman rajoja -järjestö katsoo tuoreen kartoituksensa perusteella, että Euroopan unionista ei enää ole maailmalle medianvapauden esikuvaksi. Sitä suuremmalla syyllä Euroopan parlamentin on uskallettava kajota myös unionin jäsenmaiden sananvapausongelmiin.
Ei voi opettaa muita, jos itse elää toisin. Tätä yksinkertaista totuutta saa nykyään kuulla myös maailman pahimpien autokraattien edustajilta.
Kirjoittaja on vihreä meppi ja Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja.