Maatalousuudistuksen muutosesitys 171 pitäisi lähettää maitojunalla takaisin

Kuva: Flickr

Viime lokakuussa Euroopan parlamentti äänesti suuresta CAP-maatalousuudistuksesta, joka sisältää EU:n yhteisen maatalouspolitiikan budjetoinnin, rahoituksen sekä maataloustuotteiden yhteisen markkinajärjestelyn, joka määrittelee esimerkiksi erilaisia tuote- ja alkuperämerkintöjä.

Parlamentti äänesti tuolloin paljon huomiota herättäneestä maidon tuotemerkintää suojelevasta muutosesityksestä (”amendment”) 171, joka kieltää vegetuotteiden kohdalla ilmaisut kuten ”laatu”, ”tyyppi”, ”menetelmä”, ”tuotettu kuten”, ”jäljitelmä”, ”makuinen”, ”korvike”, ”kaltainen” tai muu samankaltainen ilmaisu”. Vihreiden vastustuksesta huolimatta muutosesitys 171 hyväksyttiin äänin 386 puolesta, 290 vastaan ja 16 tyhjää.

Suomalaismepit ovat kenties tunnistaneet kauramaidon ja nyhtökauran kaltaiset menestystarinat, sillä esityksen puolesta äänestivät vain Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen, kun taas kaikki muut suomalaismepit äänestivät vastaan.

Muutosesitys on ollut jälleen paljon esillä Proveg Internationalin vetoomuksen myötä, joka pyrkii estämään järjettömän esityksen voimaantulon. Vaikka esitys meni läpi Euroopan parlamentissa, asiaan on vielä mahdollista vaikuttaa komission ja ministerineuvoston kompromissineuvotteluissa, joissa lakiuudistus saa lopullisen muotonsa. Vetoan ministeri Jari Leppään, että järki voittaa!

Monet ovat ihmetelleet, miten tällainen esitys on koskaan edes edennyt näin pitkälle? Muutosesitys 171 on tyypillinen esimerkki siitä, miten Euroopan suuri liha- ja maitoteollisuuden lobbarikoneisto painoi kädenjälkensä CAP-uudistukseen. Esitystä perusteltiin kuluttajien oikeuksien suojelemisella, vaikka taustalla voi selkeästi nähdä maatalouden edunvalvojien pyrkimyksen vaikeuttaa kilpailevien tuotteiden asemaa markkinoilla. Parlamentin AGRI-valiokunta on näille vaikuttamisyrityksille erittäin altis kohde.

Maapallon tilaa tarkastellen asia on selvä: eläinperäisten tuotteiden korvaaminen kasvispohjaisilla vaihtoehdoilla on keskeistä taistelussa ilmastonmuutosta ja biodiversiteettikatoa vastaan. 

EU:n tulisi tehdä kaikkensa edistääkseen kasvistuotteiden reilua kohtelua markkinoilla. Yhä useampi toteaa, ettei varsinkaan teolliselle kotieläintuotannolle ole perusteita. Eläinten kohtelu koskettaa yhä useampia, mikä MTK:nkin pitäisi jo ottaa todesta.

EU on tehnyt oikein asettaessaan itselleen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, mutta muutosesitys 171 vie näitä tavoitteita väärään suuntaan. Maatalousuudistuksen muutosesitys 171 pitäisi lähettää maitojunalla takaisin. 

Facebook
Twitter
WhatsApp