Liian suuri osa EU-maista nihkeitä kitkemään suuryritysten verovälttelyä

Yritysten julkista ja maakohtaista veroraportointia koskeva lakihanke on edelleen jumissa neuvostossa, koska osa EU-jäsenmaista vastustaa maakohtaista veroraportointia.

Suomi on hallitusohjelmassa sitoutunut verovälttelyn kitkemiseen ja tehnyt osansa asian edistämiseksi tammikuussa päättyvällä EU:n puheenjohtajakaudella. Seuraan lakiehdotusta oikeusasioiden valiokunnassa vihreiden varjoesittelijänä.

Verovälttelyn vastaisia toimia jarruttavien EU-maiden lista on pitkä: Itävalta, Kypros, Tšekki, Viro, Saksa, Unkari, Irlanti, Luxemburg, Latvia, Malta, Slovenia ja Ruotsi eivät kannata julkista ja maakohtaista veroraportointia ja suhtautuvat nihkeästi lain läpimenoon.

Tiukempi verolainsäädäntö velvoittaisi suuryritykset, kuten Applen ja Ikean, julkaisemaan tiedot maakohtaisesti maksetuista veroista ja estäisi veronkiertoa. Yritysten tulisi raportoida, missä maissa ja kuinka paljon ne maksavat veroja. Kun tieto olisi julkista, se ohjaisi myös yritysten toimintaa.

On kulunut jo kolme vuotta siitä, kun Euroopan komissio teki lakiehdotuksen. Yrittääkö osa EU-maista nyt haudata kunnianhimoisen lakihankkeen vähin äänin? Samaan aikaan EU-maat menettävät vuosittain miljardeja suuryritysten veronkierron takia.

Kansalaisilla on oikeus tietää, kuinka paljon suuryritykset maksavat veroa ja missä maissa. EU-maiden ministerit keskustelevat lakiehdotuksesta 28. marraskuuta. Nyt on aika lopettaa salailu ja vaatia verotietojen avoimuutta.

Facebook
Twitter
WhatsApp