Kyse ei ole vain kahdesta mummosta

Julkaistu Helsingin Sanomissa 4.6.

Keskiviikkona 2.6. Helsingin poliisi päätti, että venäläisen isoäidin Irina Antonovan käännytys siirtyy terveydentilan selvittämisen vuoksi.[:]

Vaikka on kohtuutonta, että Antonovan ja Eveline Fayadelin tapauksissa asiaa vatvotaan edestakaisin, kyse ei ole vain näistä kahdesta tapauksesta. Oleellisinta on oikeudenmukainen ja tasapuolinen kohtelu. Huomion ei pidä kiinnittyä vain yksittäistapauksiin, vaan lakia pitää tulkita samoin kaikkien kohdalla, unohtamatta kuitenkaan yksilöllistä ja ymmärtävää käsittelyä.

Nykyinen lain tulkinta on liian tiukka, kun karkotetaan epäinhimillisesti iäkkäitä naisia, jotka eivät pärjää ilman Suomessa asuvia lähiomaisiaan.

Ministeri Thorsin tulee toimia lupauksensa mukaisesti ja tuoda nyt esille ulkomaalaislain muutosvaihtoehdot. Harkinnan lisäämiselle ulkomaalaislaissa on laaja tuki. Jos nykyinen tiukka tulkinta johtuu totaalisen riippuvuuden edellyttämisestä, tulee siinä painottaa enemmän Suomessa olevia siteitä.

Keskusteluissa on tuotu esille, että Suomeen voisi jäädä tarvitsematta yhteiskunnan apua. Tähän ei voida mielestäni suostua, vaan kaikilla tulee olla samat oikeudet, esimerkiksi sosiaaliturvan ja terveydenhoitoon.

Facebook
Twitter
WhatsApp