Kuinka valmiita suomalaiset ovat globaalin metsäkadon edessä puolustamaan äiti maan etua?

Miten yksittäinen kansalainen voi edesauttaa sitä, etteivät Brasilian, Indonesian tai Kongon alueen metsät tuhoudu? Tekemällä oikeita valintoja ostoksillaan. Miten hän sitten osaa nämä valinnat tehdä? Ideaalitilanteessa kaupan hyllyltä ei löytyisi sellaisia tuotteita, joiden tuotanto on johtanut metsänraivaukseen. 

Erinomainen uutinen on se, että Euroopan komissio on jo ryhtynyt valmistelemaan lainsäädäntöä, joka velvoittaa yritykset huolehtimaan siitä, että näin todellakin tulee jatkossa olemaan. Kun tämä toteutuu, niin EU:n markkinoilla ei ole lupa myydä ns. ekosysteemiriskituotteita, joiden tuotannon kestävyyttä ei ole varmistettu. 

Viime viikolla Euroopan parlamentti ilmaisi selkeän tukensa vankoille lainsäädännöllisille toimille, kun se äänesti saksalaisen demarin, Delara Burkhardtin, mietinnöstä  maailmanlaajuisen metsäkadon pysäyttämiseksi.  Oli ilahduttavaa todeta, että mietinnössä esitetty yrityksiä sitova huolellisuusvelvoite sai vankan tuen. Oikeistoryhmät EPP ja ECR yrittivät muutosesityksillään vesittää tekstiä, mutta yritys epäonnistui. Komission puheenjohtaja von der Leyen on toivottanut parlamentin tuen tervetulleeksi. 

Yksi vahvoista liittolaisista tässä työssä ovat olleet kaakaon hankintaketjujen kestävyydestä huolestuneet suklaafirmat Mondelez ja Mars-Wrigley. Ne lähestyivät meppejä pyytäen, ettei mietintöä vesitettäisi. Nämä yritykset tietävät, ettei lapsityön ja metsäkadon kitkeminen onnistu ilman lainsäätäjän tukea. On välttämätöntä saada aikaan tasainen pelikenttä, jossa mikään yritys ei voi hakea kilpailuetua ja voittoa heittämällä kestävyyskysymykset roskakoriin. 

Oli puolestaan pettymys lukea Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton mepeille lähettämät äänestyssuositukset. MTK:n näkemyksen mukaan yritysten vastuu tulisi typistää rasti ruutuun -harjoitukseksi. MTK:n mukaan yrityksille ei tulisi asettaa velvoitetta varmistua siitä, että tuotantoketjun alkupäässä tapahtuva tuotanto on kestävää, eikä ole esimerkiksi johtanut metsien laajamittaiseen raivaukseen peltomaaksi. Pyysin MTK:lta perusteluja suosituksille, mutta vastausta ei ole kuulunut. 

Suomalaisista MTK:n äänestyssuosituksia huolellisuusvelvoitteesta seurasivat keskustalaiset Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen, rkp:n Nils Torvalds, kokoomuksen Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen sekä perussuomalaiset Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen. Eero Heinäluoma ainoana koko S&D ryhmässä äänesti näissä kohdissa tyhjää. 

Loppuäänestyksessä mietintöä kuitenkin kannatti Torvalds. Tyhjää päätyivät äänestämään Sarvamaa, Virkkunen, Pekkarinen, Katainen, Heinäluoma, Huhtasaari ja Hakkarainen. 

Suomessa on ollut laajaa ja aitoa huolta siitä, miten esimerkiksi Brasilian etenevä metsäkato saadaan pysäytettyä. Euroopassa tapahtuvalla kulutuksella on siinä merkittävä rooli. Yritysten huolellisuusvelvoite toisi todellisen ratkaisukeinon. Taakan jättäminen yksin kuluttajan harteille on kohtuutonta. 

Kun vihreitä on syyllistetty isänmaan edun vastaisesta toiminnasta EU:n metsästrategiaa laadittaessa, nyt voi kysyä, kuinka valmiita suomalaiset ovat globaalin metsäkadon edessä puolustamaan äiti maan etua?

Facebook
Twitter
WhatsApp