“Komissio on selvästi suhtautunut asenteellisesti ksylitolin terveysvaikutuksiin. Komissaari Mario Montilta juuri saamani kirjeen sisältö vahvistaa tämän”, toteaa Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala (vihr.). Vastauksessaan Heidi Hautalan kysymyksiin, Monti sanoo olevansa vakuuttunut, että komission käytössä on ollut mittavasti uusinta ja tieteellisesti pätevää tutkimusta ksylitolin terveydellisistä ulottuvuuksista. Hän sanoo komission perehtyneen myös professori Kauko Mäkisen tutkimukseen. [:] Monti toteaa kirjeessä, että USA:n Elintarvike- ja lääkeviraston tutkimukset vahvistivat komission näkemystä, jonka mukaan ksylitolilla ei ole muita polyoleja, esimerkiksi sorbitolia parempia kariesta ehkäiseviä ominaisuuksia. Hautala pitää selvänä, että komission tieteellisen elintarvikekomitean on selvitettävä juurta jaksain ksylitolitutkimusten tieteellinen pätevyys. Vasta sitten komissio voi tehdä vakavia johtopäätöksiä ksylitolin verovapauden kumomisesta. “On ilmeistä, että komissiolla on ollut käytettävissään tuoretta tutkimusmateriaalia ksylitolista. On kuitenkin toinen asia, kuinka tarkkaan siihen on komissiossa perehdytty. Tieteellistä näyttöä vaaditaan nykyään poikkeuksetta tehtäessä päätöksiä ympäristö- ja terveysvaikutuksista, mutta tiedekään ei ole aina arvovapaata”, toteaa Hautala.