Komissiolle lupa jatkaa

Parlamentin enemmistö (461-101, 88 tyhjää) ei yhtynyt epäluottamuslauseeseen Junckerin komissiota kohtaan.

Epäluottamuslauseen takana oli parlamentin äärioikeistolaisia euroskeptikkoja, kuten UKIPin Nigel Farage ja Ranskan Marine Le Pen. Ehdotus syntyi Luxleaks-paljastuksista, jotka herättivät suurta arvostelua komission luxemburgilaista puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria kohtaan parlamentissa.

Vihreä ryhmä ei yhtynyt epäluottamuslauseeseen, vaan vaatii väliaikaisen tutkimusvaliokunnan perustamista. Sen tarkoitus on saada tarkka kuva verovälttelyn eri muodoista, jotta haitalliset käytännöt ja lainvastaisuudet saadaan lopetettua. Tavallista laajemmat valtuudet omaavan valiokunnan tulisi tutkia ainakin 22 EU-valtiossa tapahtuvaa verovälttelyä ja antaa suositukset sekä komissiolle että jäsenvaltioille.

Tällä hetkellä kaikkiaan 139 edustajaa on tukenut tutkimusvaliokunnan perustamista, muun muassa vasemmistoryhmä kokonaisuudessaan. Suomalaisista mepeistä vain Heidi Hautala ja Merja Kyllönen ovat sen allekirjoittaneet. Vihreät jatkavat ponnisteluja aloitteen vaatiman 188 edustajan tuen saamiseksi.

Parlamentin talousvaliokunta päätti tällä viikolla laatia “erityisraportin” vero-oikeudenmukaisuuden toteutumisesta EU:ssa. Tämä tuntuu riittävän suurille ryhmille.

Tuen talousvaliokunnan pyrkimyksiä. Ne eivät kuitenkaan korvaa tutkimusvaliokuntaa, jolla on laajat valtuudet tutustua salaiseen tietoon ja mahdollisuus muodostaa tarkka kuva Luxemburgin ja muiden jäsenvaltioiden suuryrityksille myöntämistä veroeduista.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp