Komissio antoi yllättävän hyviä lupauksia

Komissio esitteli juuri työohjelmansa ensi vuodelle. Se on käynyt läpi kaikki 452 pöydällä päätöksenteon eri vaiheissa olevaa säädöstä. Muutoksia tulee niistä 83:en, ja vuonna 2015 se tuo päätettäväksi 23 uutta ehdotusta. Komissio ilmoitti tekevänsä vielä yhden yrityksen pelastaa äitiyslomadirektiivi, joka on esimerkki jo neuvoston ja parlamentin käsittelyyn edenneistä, jäsenvaltioiden keskinäisiin erimielisyyksiin jumittuneista esityksistä.

Talouselämän etuja ajava BusinessEurope oli vaatinut luopumista keskeisistä ympäristönsuojelusäädöksistä ja tästä nousi niin suuri kohu, että jos komissio olisi kylmästi ajanut niitä eteenpäin, se olisi menettänyt puolet ystävistään jo alkumetreillä. Se ei siis sittenkään tohtinut vetää pois ehdotustaan kiertotaloudesta, josta oli vahvoja enteitä, vaan nyt kuulimme, että komissio tuo ensi vuoden aikana “kunnianhimoisemman” esityksen, joka kattaa “koko kierron”, ei vain “puolikasta”.

Nähtäväksi jää, mitä tämä tarkoittaa. Komissio on ilmeisesti kuitenkin kuunnellut hieman myös muita sidosryhmiä. Edelläkävijäyritykset kuten Apple, Coca Cola, Shell ja Ikea ovat puolustaneet kiertotaloutta ja resurssitehokkuutta, eivät siis vain ympäristöpiirit. Meillä on nyt lupaus, jonka toteuttamista on seurattava tarkoin.

Juncker on ymmärtänyt vastata valtaisaan kohuun, joka alkoi Luxemburgin salaisista verosopimuksista, ja joka on vain paisunut tutkivan journalismin yhä uusien paljastusten myötä. Vihreiden vaatimus on Junckerille on ollut “act or go”, eli odotamme todellisia toimia tuhannen miljardin euron verovälttelyn kitkemiseksi ennen kuin toteamme hänet sopimattomaksi johtamaan komissiota.

Tänään hän ilmoitti, että verosopimuksia koskee vastaisuudessa automaattinen tietojenvaihto valtioiden kesken. Komissio tuo päätettäväksi veronkierron ja veropetosten vastaisen toimintaohjelman, jonka ytimessä on periaate, että verot maksetaan sinne missä tuotot syntyvät, myös internetin osalta. Lähetänkin muuten Junckerille saman tien Suomen hallituksen vastaavan toimintaohjelman, joka syntyi aloitteestani, yhteistyössä valtiovarainministeri Urpilaisen ja ulkoministeri Tuomiojan kanssa. (Jouduin käännättämään sen itse englanniksi, koska Helsingissä sitä ei pidetty tarpeellisena; on aika erikoinen kansainvälinen toimintaohjelma.)

Väittely komission työohjelmasta on osoittanut, miten poliittista koko keskustelu “paremmasta säätelystä” ja “turhan” säätelyn purkamisesta on. On pidettävä huolta siitä, että näiden hyvältä kuulostavien nimikkeiden varjossa ei heikennetä ihmisten ja ympäristön suojelua.

Komission tiedote (en) 16.12.2014
A New Start: European Commission work plan to deliver jobs, growth and investment

Komission työohjelma 2015 (en)
http://ec.europa.eu/atwork/pdf/cwp_2015_en.pdf

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp