Klo 14 keskustelutilaisuus valvontateknologiasta

Mullah ja mobiilinetti

Hanna Nikkasen uutuusteos: VIATON IMPERIUMI: KOLME KERTOMUSTA SUOMALAISESTA YRITYSVASTUUSTA[:]

julkaistaan torstaina 4.11.2010 klo 14 Lasipalatsin mBarissa (Mannerheimintie 22, Helsinki). Tervetuloa!
Tekstiviestit ja verkkokeskustelut voivat levittää sananvapautta sinne, missä sitä kipeimmin tarvitaan. Mutta mitä tehdä, kun mobiiliverkon tilaaja on autoritäärinen hallitus, joka vaatii pääsyä valvomaan kansalaisten yksityisiä keskusteluja?
Kirjailija Hanna Nikkasen kanssa keskustelemassa Suomeen loikannut iranilaisdiplomaatti Hossein Alizadeh, europarlamentaarikko Heidi Hautala ja Nokia Siemens Networksin markkinoinnista ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Barry French.
Kun Nokia Siemens Networks vuonna 2008 toimitti Iranin hallitukselle kansalaisten mobiiliviestinnän tarkkailua helpottavan valvontakeskuksen, yhtiö ei aavistanut, millainen kohu kaupasta syntyisi. Kesän 2009 vaaliprotestit johtivat Iranissa pidätysten ja teloitusten aaltoon. Kun tieto NSN:n valvontakeskuskaupasta levisi, iranilaiset toisinajattelijat julistivat Nokia-boikotin, joka jatkuu yhä. Se on leikannut ison loven Nokian markkinaosuuteen Lähi-idässä ja herättänyt vaikeita kysymyksiä digiviestinnän vapaudesta, kaupan etiikasta ja Euroopan Unionin roolista sallitun viranomaisvalvonnan puitteiden määrittäjänä. Nyt NSN myöntää tehneensä virheen, mutta miten tästä eteenpäin? Entä voiko internetissä järjestäytyvä oppositioliike todella muuttaa Iranin suuntaa?

Hossein Alizadeh on korkea-arvoinen iranilainen ex-diplomaatti, joka ilmoitti syyskuussa jättävänsä tehtävänsä Iranin suurlähetystössä Helsingissä vastalauseena maansa ihmisoikeuspolitiikalle. Alizadeh sai viime viikolla Suomesta turvapaikan.

Heidi Hautala on Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja. Lokakuussa EU-komissiolle ja j�senmaiden neuvostolle jättämissään kirjallisissa kysymyksissä Hautala patisti unionia ryhtymään toimiin valvontateknologian viennin rajoittamiseksi.

Barry French on Lauri Kivisen seuraaja Nokia Siemens Networksin markkinoinnista ja yhteiskuntasuhteista vastaavana johtajana.

Hanna Nikkanen on helsinkiläinen tutkiva toimittaja ja verkkolehti Fifin päätoimittaja. Kirjassaan VIATON IMPERIUMI Nikkanen käsittelee konfliktitilanteita, joihin suomalaistaustaiset suuryritykset ovat joutuneet toimiessaan etelän maissa. Kirjan esimerkkitapauksissa vieraillaan Iranissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Brasiliassa.

Facebook
Twitter
WhatsApp