Heidi Hautala osallistui tänään ulkoasiainvaliokunnan keskusteluun Kirgiisian tilanteesta.[:] Hautalan mukaan Euroopan unioni voi varmasti ottaa opikseen tapahtumista. EU tarvitsee nyt alueellisen lähestymistavan asiaan. Kaikkiin alueen viranomaisiin on vedottava, että ne auttavat vakavassa tilanteessa.
Hautalan mukaan kannattaa kuunnella ihmisoikeuspuolustajia, koska se voi auttaa tällaisten tilanteiden ennaltaehkäisemisessä. Ihmisoikeuspuolustajat voivat esimerkiksi auttaa vallan väärinkäytöksien havaitsemisessa.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ehdottanut, että rajat avattaisiin pakolaisille. Heidi Hautala kysyi, miten EU voisi viedä tätä ehdotusta eteenpäin. Miten EU voi vaikuttaa siihen, että Kazakstan ja Uzbekistan avaisivat rajansa ja tekisivät yhteistyötä pakolaisten suojelemiseksi? Erityisen huolestuttavia ovat uutiset, joiden mukaan Uzbekistan on sulkenut Kirgiisian vastaisen rajan pakolaisilta 14. kesäkuuta ja Kirgiisia 18. kesäkuuta. On ehdottoman tärkeää, että niin Uzbekistan, Kazakstan kuin Tadzikistankin pitävät Kirgiisian vastaiset rajat avoinna niille, jotka pakenevat väkivaltaa Etelä-Kirgiisiasta.
Amnesty kehottaa myös tekemään yhteistyötä YK:n kanssa pakolaisten suojelemiseksi. Hautala painottaa, että tiivis yhteistyö YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa on välttämätöntä pakolaisten suojelemiseksi sekä humanitaarisen avun turvaamiseksi ..
Hautala myös pohti, pitäisikö alueen kollektiivisen turvallisuuden järjestö herättää henkiin, jotta tällaisissa tapauksissa olisi alueellisia viranomaisia nopeasti auttamassa.