Suomen peruskonservatiivinen hallitus mullistaa kehityspolitiikan jättileikkauksin, vaikka kehitysyhteistyötä tulisi pitää pikemminkin globaaliverona, jolla osallistutaan maailman ongelmien ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen. Suomen apu ehti jo hipaista 0,6 prosenttia bktl:sta, mutta ensi vuonna se romahtaa noin 0,35 prosenttiin. Pohjolasta puhaltaa nyt kylmä tuuli, kun nyt myös Tanska kuuluu seuraavan Suomen linjaa.
Maailman kehitysongelmiin, kuten pohjattomaan köyhyyteen ja ilmastonmuutokseen ei kehitysapu tietenkään yksin mitenkään riitä vastaamaan. Addis Abebassa pidettiin heinäkuussa kansainvälinen kehitysrahoituskonferenssi, joka korosti avun lisäksi kehitysmaiden omien voimavarojen kasvattamista erityisesti verotuksen avulla sekä, tosin liian vähän, muiden sektoreiden, kuten kaupan ja maatalouden kehitysvaikutuksia. Yksityissektoriin asetetaan suuria toiveita.
Liiankin suuria, mikä johtaa Suomessa vahingolliseen vastakkainasetteluun.
Yksi silmiinpistävä osa Suomen kehityspolitiikan mullistusta on rahoituksen siirtäminen kansalaisjärjestöiltä yrityksille. Järjestöt joutuvat äkkisopeutumaan 42 prosentin leikkauksiin samalla kun valtion kehitysliiketoimintaa edistävälle Finnfundille kanavoidaan pääomitusta ja lainoja kolme kertaa sen pyytämä määrä.
Oikeasti ja mitattavasti kehitystä edistävä liiketoiminta, erityisesti köyhimmissä maissa, on mitä toivottavinta. Yritysten on kuitenkin vaikea toimia maissa, joissa hallinto on heikkoa ja oikeusvaltiosta ei ole tietoakaan. Suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat parhaimmillaan auttaessaan paikallisia toimijoita vaatimaan vallanpitäjiltään tilivelvollisuutta. Silloin myös yritysten toimintaympäristö paranee. Kataisen hallituksen kehitysministerinä edistin tästä syystä järjestöjen ja yritysten yhteistyötä, joka alkoikin orastaa.
Kansalaisjärjestöjen paikallisnäkökulma ja osaaminen on ollut Suomen kehityspolitiikan merkittävä etu. Nyt hallitus kylvää epäluottamusta kehityspolitiikkansa tärkeimpien toimijoiden suuntaan ja niiden kesken jokaisen joutuessa todistamaan oman toimintansa tuloksellisuutta. Puheet pitkäaikaisesta kumppanuudesta ja strategisesta yhteistyöstä ovat muisto vain.
Julkaistu Voimassa 31.8.2015