kansanedustajat Heidi Hautala (vihr.) ja Oras Tynkkynen (vihr.)kansainvälisestä ilmastopolitiikasta: KIOTON PÖYTÄKIRJA AVAA UUDEN SIVUN IHMISKUNNAN HISTORIASSA

Ilmastopäästöjä rajoittava Kioton pöytäkirja tulee tänään voimaan vuosien odotuksen jälkeen. Vihreiden kansanedustajat Heidi Hautala ja Oras Tynkkynen pitävät sopimusta merkkipaaluna kansainvälisen yhteistyön ja ympäristönsuojelun historiassa.

Kioton pöytäkirja on vahvin ja merkittävin koskaan hyväksytty kansainvälinen ympäristösopimus. Sen tarkoitus on kääntää kiihtyvää vauhtia kasvaneet teollisuusmaiden ilmastopäästöt pysyvästi laskuun – ensimmäistä kertaa teollisen vallankumouksen jälkeen.

Kioton pöytäkirja aloittaa vuosisadan mittaisen ilmastonsuojelu-urakan. Se on ensiaskel päästöjen vähentämisen pitkällä tiellä. Riskien minimoimiseksi EU:n tavoitteena on rajoittaa lämpeneminen korkeintaan kahteen asteeseen, mikä edellyttää maailman päästöjen leikkaamista puolella vuosisadan puoliväliin mennessä. Teollisuusmaissa päästöjä on leikattava 80 %.

– Ilmastonsuojelun haaste on mittava, mutta ei ollenkaan toivoton. Päästöjä voidaan vähentää reippaasti ja vieläpä tavoilla, jotka luovat työpaikkoja ja markkinoita kotimaisille yrityksille. Ilmastonsuojelu pitäisi nähdä Suomessa mahdollisuutena. Valittaminen ei vähennä päästöjä, fiksu politiikka vähentää, muotoilee europarlamentaarikkona Kioton kokoukseen osallistunut Hautala.

Hautala ja Tynkkynen kannattavat esillä ollutta ehdotusta 16.2. julistamisesta ilmastonsuojelun vuosipäiväksi.

– Huominen jää historiaan. Vuosittain vietettävä ilmastopäivä muistuttaisi ilmastonmuutoksen vakavuudesta ja sopisi kunnianosoitukseksi kansainvälisen ympäristöpolitiikan tähän asti tärkeimmälle saavutukselle, aikoinaan junalla ja laivalla Kioton kokoukseen matkustanut Tynkkynen katsoo.

Hautala ja Tynkkynen osallistuvat Kioton pöytäkirjan voimaantulon kunniaksitänään järjestettäviin tapahtumiin Helsingissä. Tynkkynen puhuu klo 8 yliopistolla Viikissä ja klo 15.30 ympäristöjärjestöjen juhlassa Uudella ylioppilastalolla. Hautala keskustelee kansainvälisestä ympäristöpolitiikasta Worldwatch-instituutin edustajien kanssa eduskunnassa klo 13:sta eteenpäin ja osallistuu ympäristöjärjestöjen Kioto-tempaukseen Kiasman edessä klo 17.

Facebook
Twitter
WhatsApp