Kansanedustaja Heidi Hautala arvostelee Pekkarista: Suomen ei pidä sabotoida Ruotsin eläinsuojelua

Kansanedustaja Heidi Hautala (vihr.) ei hyväksy Suomen ja erityisesti kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen sekaantumista Ruotsin pyrkimyksiin parantaa omaa eläinsuojelulainsäädäntöään. Pekkarinen vetoaa Ruotsiin, että Suomen ja Ruotsin välinen turkistuotannon kauppa voisi jatkua. Ruotsin hallitus esittää lain muutosta minkin kasvatusolojen parantamiseksi.

Uusien vaatimusten epäillään tekevän teollisesta minkinkasvatuksesta kannattamatonta. Vastaava säädös, joka vaatii kettujen olosuhteisiin virikkeitä, tuli Ruotsissa voimaan 2001. Tanskassa vastaava lakihanke on myös vireillä kettujen kasvatukseen.

Suomen maatalouden tärkein kilpailuvaltti on Heidi Hautalan mielestä puhtaan ja eettisesti korkeatasoisen tuotannon maine. “On mahdotonta esiintyä eläinsuojelullisesti edistyneenä maana, jos itse estää muiden maiden toimia oman eläinsuojelulainsäädäntönsä kehittämiseksi”, Heidi Hautala huomauttaa.

Ruotsissa eläinsuojelukysymykset ovat olleet laajan kansalaiskeskustelun kohteena. EU-tasolla turkiseläinten hyvinvoinnin edellytyksiä on tieteellisesti selvitetty. Ruotsissa onkin päädytty esittämään parannuksia turkiseläinten asemaan.

“Myös Suomen on parasta varautua eläinsuojelumääräysten kehittymiseen eikä sabotoida Ruotsin pyrkimyksiä”, Heidi Hautala suosittelee.

“Elinkeinovapauden on täytettävä eettiset vaatimukset, jotka asetetaan lailla. Minkinkasvatuksen kohdalla näistä rajoista nyt neuvotellaan. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Ruotsin lainsäätäjät kuitenkin “pukevat asian eläinten hyvinvointisäännösten taakse”. Suomi on uhkaillut Ruotsia jopa EU-tuomioistuimella, mitä pidän hämmästyttävänä”, Hautala sanoo.

Minkkitarhausta koskevasta lakiehdotuksesta äänestetään Ruotsin valtiopäivillä 14. kesäkuuta.

Facebook
Twitter
WhatsApp